Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Autá v púšti, pavúky v paneláku a sudkyňa v posteli

.martin Papšo .kultúra .film

Veľa sa teraz hovorí o zmierení. Nechajme sa inšpirovať príkladom z filmu: „Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!“ Ak pred klasikou uprednostňujete novinky, potom sa musíte zmieriť s tým, že tie aktuálne nepatria medzi najlepšie.

Autá v púšti, pavúky v paneláku a sudkyňa v posteli WARNER BROS. PICTURES/AP/SITA Furiosa: Mad Max sága je piaty film z prostredia príbehov o Šialenom Maxovi, ktoré režíroval George Miller.

ale možno stačí len správne zvoliť uhol pohľadu. Najprv ho uprieme na vyprahnutú krajinu, ktorú sužujú neustále boje. Nebojte sa, sme v Austrálii, žiadna súvislosť s našou realitou. Zvyšky civilizácie visia na tenkom vlásku, zvíťazila toxická maskulinita a život sa zredukoval na permanentnú vojnu o zdroje. A predsa presvitá malé svetielko nádeje – v ženskom pokolení. Ak by totiž všetky ženy sveta povedali nie, nebolo by vojen. V ďalšom dnešnom filme sa naopak jedna sudkyňa vôbec nenechá dlho prehovárať. Stačí jeden pohľad zlého chlapca a hneď odhadzuje zábrany aj talár. 

Opäť netreba zamieňať s nami, veď taký prípad by sme ani nenašli. A ešte tu máme aj horor o exotickej hávedi v paneláku, ktorý je tak trochu spoločensko-kritickou metaforou o imigrantoch na periférii. Žiaden strach, odohráva sa to vo Francúzsku. 

film týždňa: Furiosa: Mad Max sága

Svet, ako ho poznáme, padol. Zasiahla ho apokalypsa a zostalo len pár oáz normálneho života. Z jedného takého miesta je násilne vytrhnutá mladá Furiosa, ktorá príde o matku a padne do rúk motorkárskeho gangu, vedeného brutálnym doktorom Dementom. Prechádzajúc cez Pustinu narazia na Citadelu, ktorej vládne rovnako obávaný vodca. Kým sa dvaja tyrani bijú o nadvládu, Furiosa sa snaží nájsť cestu domov a popritom pomstiť smrť matky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite