Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Chmelár (opäť) klamal, tentoraz o RTVS

.miroslav Frindt .kultúra

Text nižšie je verejným facebookovým statusom moderátora RTVS.

Ako Chmelár (opäť) klamal, tentoraz o RTVS SITA/Ľudovít Vaniher

včera (27. 5., pozn. red.) som si pozrel reláciu Téma na TA3, kde bol poradca premiéra Eduard Chmelár. V súvislosti so stavom žurnalistiky a situácie okolo TV Markíza a RTVS, okrem iného povedal: 

„...som zaznamenal podporný list tých odbojných redaktorov RTVS, na čele ktorých stojí redaktor Miro Frindt, že tu ide o slobodu médií a že stoja plne na jeho strane. Ten istý Miro Frindt písal, neviem ako to nazvať, či udavačský, ohováračský list na vtedajšieho šéfredaktora Vahrama Chuguryana, kde sa nepriamo prihováral za to, aby bol odvolaný, lebo podľa neho nezvládol tú funkciu odborne a ľudsky. A celý problém bol v tom, že V. Chuguryan v jednej relácii pripustil názor Jána Čarnogurského.“ 

Vecne, fakty:

1. Nie som na čele odbojných redaktorov RTVS, bol som pri zrode výzvy, na začiatku. Nie som členom štrajkového, ani koordinačného výboru. Založil som odborový zväz a som jeho predseda.

2. Ak nechcem použiť slovo lož, tak čistá dezinformácia. O neschopnosti vtedajšieho riaditeľa spravodajstva som hovoril najskôr s ním osobne, potom s generálnym riaditeľom J. Rezníkom niekoľkokrát. Keď všetko zlyhalo, obrátil som sa na Radu RTVS ako na dozorný orgán. Čiže termíny ako „udavačský, ohováračský“ nie sú na mieste. Ak ich dáme bokom, informácia o mojej vtedajšej aktivite je z 15. MÁJA 2020 tu.

V. Chuguryan vtedy vo funkcii zostal. 

3. Téma o ne/vhodnom účinkovaní J. Čarnogurského v Správach a komentároch RTVS sa objavila o DVA ROKY neskôr. Nemám s ňou nič spoločné a v ničom som sa vtedy neangažoval. Informácia o tom je z 22. FEBRUÁRA 2022 napr. tu.

4. Moje slová z prvého listu sa potvrdili. V zahraničnom spravodajstve sme si nevšimli, že sa začala vojna na Ukrajine, ktorá visela vo vzduchu dva týždne a profesionáli by sa na takú situáciu mali pripraviť. Až po tejto zásadnej žurnalistickej chybe musel V. Chuguryan odísť. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite