Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komiksový Batman oslavuje 85. narodeniny. Aké boli jeho počiatky?

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Batman očaril čitateľov a neskôr i divákov svojou inteligenciou a tým, že napriek traume z detstva investoval svoje bohatstvo do boja proti zločinu, hoci hnaného túžbou po pomste. Čo ale stálo za jeho zrodom a ako s ním súvisí Andy Warhol?

Komiksový Batman oslavuje 85. narodeniny. Aké boli jeho počiatky? SITA/Jonathan Olley/Warner Bros. Pictures via AP

na komiksy sa dlho pozeralo ako na niečo menejcenné. Nedajbože, aby ich niekto označil za literatúru. Takéhoto rúhačstva sa dopúšťali len tí najodvážnejší. Dnes už, našťastie, vieme, že i komiksy prinášajú hodnotné príbehy, rovnako aj ich filmové či seriálové adaptácie. Skvelou ukážkou bol Sandman, ktorý bol svojho času jedným z najsledovanejších diel na Netflixe. Za výnimku môžeme azda označiť len niektoré komediálne spracovania, ktoré boli skôr trápnou paródiou samých seba a prostriedkom na tvorbu zisku ako dobrým filmom.

Batman patrí medzi najikonickejšie komiksové postavy všetkých čias a je aj jedným z komerčne najúspešnejších hrdinov. Za 85 rokov svoje existencie sa stal kultovou postavou, ktorej príbehy písali viacerí autori, a tak sa i postava menila. Spočiatku bol vykreslený ako nemilosrdný, večne bdelý strážca, až neskôr sa u neho vyvinul striktný morálny kódex, ktorým je známy dodnes.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite