Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 27. – 28. apríl

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 27. – 28. apríl

„protirečivosť doby sa prejavovala a prejavuje vždy mnohostranne, včera i dnes, ľudia vždy chceli žiť v lepšom a spravodlivejšom svete.“ (Dušan Hanák v rozhovore pre film.sk 5/2018)

kam do galérie:

blue Grandma

Fotograf Marek Pupák začal v roku 2007 fotografovať každodenný život svojej babičky, Observačno metódou zachytáva ako sa s nadhľadom snaží žiť v modernom technooptimistickom prostredí. Cyklus plný radosti a láskavosti. 

kde: 400 ASA, Kováků 32, Praha 

kedy: po - pi: 9.00 - 17.00, so: 10.00 - 15.00

VISIONS CHAMANIQUES. Arts de l'Ayahuasca en Amazonie péruvienne 

Výstava ŠAMANSKÉ VÍZIE: Umenie Ayahuasca v peruánskej Amazónii vťahuje do do fascinujúceho sveta, v ktorom sa spája umenie a spiritualita. Ayahuasca v kečuánčine znamená „vinná réva mŕtvych“ a preslávili ju beatnici. V živote domorodých spoločností v západnej Amazónii hrá po stáročia dôležitú úlohu.  Tento mystický nápoj sa tradične užíval v šamanskom prostredí a používal sa na terapeutické, veštecké a liečebné účely. Na výstave uvidíte napr. geometrickú a rafinovanú ikonografiu ľudí Shipibo-Konibo. Ich umelecké diela sú presiaknuté ayahuascovými víziami, precíznosť a krása ich vzorov evokuje spojenie človeka s prírodou. Výstava tiež skúma literárne a audiovizuálne produkcie, ktoré vznikli v 20. a 21. storočí. Zistíte, ako boli vo svojej literárnej tvorbe ovplyvnení ayahuascovými víziami William S. Burroughs či Allen Ginsberg. Okrem toho výstava upozorní na vizionársku kinematografiu Jana Kounena, ktorý prostredníctvom svojich filmov skúmal psychedelické zážitky.

kde: Musée du quai Branly, Paríž

kedy: okrem stredy 10.30 - 19.00

kam do divadla:

spaľovačka

Život a smrť – dve fázy bytia, ktoré sú nevyhnutné, ale nie nevyhnutne od seba oddelené. Byť živým znamená uvedomovať si smrť blízkeho a cítiť sa takisto mŕtvym. Autorská performatívna inscenácia, voľne inšpirovaná knihou českého spisovateľa Ladislava Fuksa Spalovač mrtvol, prináša vlastný pohľad na život dvoch osamotených súrodencov, sestry a brata, žijúcich vo svojich rolách dcéry a syna a zároveň rolách svojich rodičov, ktorí ich opustili. 

Réžia: Alexandra Bolfová, Hrajú: Mária Ševčíková, Jerguš Horváth

kde: kultúrne centrum PAKT, Pionierska 17, Bratislava

kedy: 28.4. o 19.00

orbita: Field

Performance zaoberajúce sa poľami pôsobnosti. Východiskom sa v performance stáva prepájanie, vymedzovanie, narušovanie, zdieľanie polí. Tvoríme prchavé mapy ovplyvnené vnímaním prítomnosti, vo vzťahu k minulosti zaznamenávané rôznymi médiami. Field sa prehlbuje v rôznych časoch a priestoroch, prehlbuje sa v tých chvíľach, keď mu venujeme pozornosť. S každou novou príležitosťou nadväzujeme a znakujeme. Dialóg človeka, materiálu, technológie, priestoru.

koncept: Tereza Lepoldová, Lucie Sabev, Lukáš Lepold, účinkujú: Hana Gallinová, Tereza Lepoldová, Lucie Sabev, Michal Nagy

kde: A4 - priestor súčasnej kultúry, Karpatská 2, Bratislava

kedy: 28.4. o 19.00

kam do kina:

na víťazné filmy Národnej filmovej ceny Slnko v sieti

Kino Lumière uvedie cez víkend víťazné snímky v kategóriách Najlepší hraný, Najlepší dokumentárny a Najlepší animovaný film

27.4. o 20.00 Invalid, r. Jonáš Karásek

28.4. o 15.50 Tonko, Slávka a kúzelné svetlo, r. Filip Pošívač

28. 4. o 20.00  Emília, r. Martin Šulík

Vypočujte si aj rozhovor s režisérom Martinom Šulíkom o vzniku filmu, o podstate  hereckého kumštu Emílie Vášáryovej, empatii a spôsobe bytia, jeho „neznesiteľnej ľahkosti” 

z gauča:

kolekcia filmov Dušana Hanáka (DAFilms)

27. apríla oslavuje 86. narodeniny režisér Dušan Hanák. Na DAFilms nájdete výber z jeho filmografie, ktorá nie je počtom filmov rozsiahla, ale tituly ako Obrazy starého sveta, 322 či Ja milujem, ty miluješ patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie. 

Vypočujte si náš podcast s Dušanom Hanákom.

...a vo výbere na DAFilms samozrejme nechýba ani hraný dokument o vzťahu občana a moci, ktorý je i po rokoch stále aktuálny - Papierové hlavy. Podľa Dušana Hanáka sa vo filme prelínajú tri roviny. Prvou z nich sú karnevalové motívy papierových hláv z prvomájových osláv. Druhou sú archívne spravodajské zábery zlomových okamihov a udalostí, ako aj propagandistické filmy ministerstva vnútra z rokov 1945 až 1989, ktoré dovtedy neboli nikdy verejne uvedené. Napokon, treťou rovinou sú výpovede a konfrontácie svedkov, ktoré Hanák nazýva „návrat do reality“.

čo počúvať a kam ísť na koncert:

PIANO DAYS 2024

Festival uzavrie klavírny recitál umeleckého riaditeľa festivalu Ivana Šillera venovaný Chopinovým Prelúdiam op. 28. O programe koncertu si viac prečítajte v rozhovore s Ivanom Šillerom.

kde: Veľká palota kaštieľa na hrade Modrý Kameň

kedy: 27. 4. o 17.00

https://www.plan.art/plan/sound-plan/festival-pian...

ľahká Múza: Piesne ticha

Ľahká Múza oslavuje 40 rokov svojej existencie novým albumom Piesne ticha a sériou koncertov. Cez víkend 27. 4. vystúpia o 19.00 v Centre nezávislej kultúry Záharada v Banskej Bystrici. Hosťom večera bude speváčka a herečka Zdenka Kvasková, ktorá rovnako predstaví svoj nový album Odmäk.

Album Piesne ticha je opäť posunom vo zvuku skupiny, tentoraz od veľkoleposti k priezračnosti, no stále jasne definovateľný. Jednou z hlavných hudobných tém albumu je napr. inšpirácia slovenskými trávnicami. Textované skladby sú oproti predchádzajúcemu albumu obnaženejšie v hudobnom výraze, výrazne rytmické a bohaté na hlasové inverzie nových „elektronických“ trávnic. 

Video k novému albumu zatiaľ nie je, tak si pripomeňme Ľahkú Múzu v klube SubClub. Klub už neexistuje no Ľahká Múza je tu aj po 40tich rokoch, s novým albumom a koncertami.

t-Bone Burnett: The Other Side

T-Bone Burnett vydáva svoj prvý sólový album po dvadsiatich rokoch. Burnett známy spoluprácami s Bobom Dylanom, Bruceom Springsteenom, Robertom Plantom alebo hudbou k filmu  Braček kde si?  či seriálu True Detective sa vracia k svojim hudobným koreňom. Album nebol plánovaný, Burnett písal skladby pre iných interpretov a až po skomponovaní šiestich melódií si uvedomil - jeho slovami, že má  predstavu o tajomnom páre, ktorý môže alebo nemusí žiť v rovnakej rovine ako my. A tak sa rozhodol pre veľmi osobný a emotívny sólový album. „Zmysel umenia vnímam ako vytváranie svedomia, takže som neustále apeloval na svedomie ľudí, no uvedomil som si, že keď skladateľ použije slovo „ty“, nachádza sa, samozrejme, vo svete svedomia, ale je aj vo svete svet ľudských snov. A keď vstupujete do snov ľudí, musíte s nimi byť veľmi opatrní.“

čo čítať:

martina Ulmanová: Ach, gubernia neobmedzených možností!

(Martin Porubjak o divadle a spoločnosti)

Z  textov Martina Porubjaka by sa dala zostaviť kniha politických komentárov a glos, kniha osobných spomienok na zaujímavých ľudí, s ktorými sa priatelil a spolupracoval, kniha cestopisných čŕt – a samozrejme kniha, a nie jedna, o divadle. Divadelné predstavenie vnímal najmä ako fenomén, ktorý odzrkadľuje, komentuje, kritizuje stav spoločnosti, ktorá ho zrodila, stav konkrétnej doby a sveta, ktorý ho obklopuje. Jednoducho, aj vo vzťahu k divadlu bol plnokrvný homo politicus.

ARTFORUM ODPORÚČA

maria Zimmermann: Jinak, ne špatně

Grafický autobiografický opus švajčiarskej spisovateľky, ilustrátorky a grafickej dizajnérky s českými koreňmi Marie Zimmermann je o autizme. Autorke ho zistili v dospelosti, v knihe ho rozoberá z rôznych uhlov pohľadu. Citlivo, s ohľadom na jazyk a objavne. Lebo ak o autistických ľuďoch hovoríme ako o tých s poruchou, možno sa na to len dívame zle my, majorita. Sú totiž iní, nie zlí.

alia Trabucco Zerán: Odpočet

Iquela, Felipe a Paloma sa pokúsia utiecť pred traumami a spomienkami svojich rodín a okolia, východisko majú rovnaké, no vydávajú sa každý svojím smerom. Debut Alie Trabucco Zerán, čilskej spisovateľky sa dostal v roku 2019 do výberu medzinárodnej Bookerovej ceny. Čo nemusí nič znamenať, samozrejme. Ale po krátkom začítaní sa zdá, že v tomto prípade znamená.

eva Urbanová, Dalfar (zost.): tiché ihriská po stopách zapĺňané tušom rýchlej hry

Prvá antológia slovenského haiku. Editorská dvojica Eva Urbanová a Dalfar do nej vybrala básne autoriek a autorov, ktorí ako prví priniesli haiku do slovenského literárneho prostredia a tých, ktorí doňho prispievajú posledné desaťročia. Kniha drobná, no svojím dizajnom (Elena Čániová) vyčnievajúca.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite