Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel herec a spevák Josef Laufer

.sita .kultúra

Laufer bol od roku 2020 v umelom spánku, z ktorého sa už neprebral.

Zomrel herec a spevák Josef Laufer wikimedia commons

vo veku 84 rokov zomrel český herec a spevák Josef Laufer. Priateľom a kolegom to oznámila jeho dcéra Ester. Informujú o tom portály Novinky.cz a Blesk.cz. Blesku správu potvrdil riaditeľ divadla Broadway Oldřich Lichtenberg s tým, že podľa dcéry umelec zomrel na zástavu srdca.

Laufer bol od roku 2020 v umelom spánku, z ktorého sa už neprebral. Uviedli ho doň po operácii srdca, pri ktorej utrpel jeho zástavu.

Josef Laufer, celým menom Don José Pedro Rodriguez de Montagnes Laufer, sa narodil 11. augusta 1939 vo Francúzsku lekárovi židovského pôvodu a rodenej Španielke. Detstvo prežil v Anglicku, kde bol jeho otec lekárom v Kráľovskom letectve. V roku 1947 sa vrátili do otcovej vlasti - Československa. Josef sa tam vyučil v podniku Tesla a neskôr pracoval vo výskumnom ústave.

Už počas vojenskej služby sa venoval divadlu a po vojne vystupoval v Divadle ABC. Tiež prekladal zo španielčiny. Vyštudoval pražskú DAMU a založil divadelný súbor RADAR. Pravidelne vystupoval v muzikáloch, vyučoval pantomímu, vystupoval v televízii, hral vo filmoch, bol spevákom pop-music a vystupoval s jeho skupinou Golem.

Jeho hádam najväčším hitom je skladba Sbohem lásko, já jedu dál. Naspieval napríklad aj piesne Juliána, Malé šípy, Dávný kavalír či Podívej, šenkýři. Spájala sa s ním tiež kontroverzia, keď v roku 1976 napísal a naspieval pieseň Dopis Svobodné Evropě na oslavu tajného agenta Pavla Minaříka. Evidovali ho ako spolupracovníka - dôverníka ŠTB.

Diváci a diváčky si ho môžu pamätať napríklad zo seriálu Cirkus Humberto (1988) alebo filmov ako Starci na chmelu (1964), Petrolejové lampy (1971), Noc na Karlštejne (1973, Páni kluci (1975) alebo z komediálnej filmovej série Kameňák (2003, 2004, 2005 a 2013), kde stvárnil židovského milionára Kohna.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite