Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 20. – 21. apríl

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 20. – 21. apríl

kam do galérie:

cricoteka 

Divadelný vizionár režisér, básnik, scénograf Tadeusz Kantor zomrel na javisku, v divadle, ktoré vnímal ako „pasáž, brod do onoho sveta. Cez tento brod môžeme prejsť k mŕtvym”. Sám seba vnímal viac ako maliara než režiséra. Mimoriadne dôležitá bola pre neho scénografia, napr. v inscenácii Blázon a mníška hercov prenasledoval na javisku stroj, v inscenácii Na malom panstve  napchal hercov do skrine, v Mŕtvej triede sa herci stávali bábkami, rekvizitami, humanoidné postavy spôsobovali u divákov šok. Autoritatívny, impulzívny vstupoval aj počas predstavenia na javisko. Záležalo mu tiež na tom, aby nedošlo k nesprávnej interpretácii jeho diela a tak ho sprevádzal aj teoretickými textami, každú svoju tvorivú etapu ešte sformuloval aj v manifeste - od divadla informelu cez divadlo nula až po divadlo smrti kedy vznikli jeho najlepšie a aj najznámejšie inscenácie vrátane Mŕtvej triedy označovanej za najlepšiu inscenácia 20. storočia. 

Cricoteka bola založená v Krakove v roku 1980 z iniciatívy Tadeusza Kantora ako živý archív Divadla Cricot 2.  Dnes uchováva, prezentuje a stará sa o kolekciu divadelných diel z predstavení Tadeusza Kantora. Cricoteka je zároveň múzeom, archívom, galériou a výskumným centrom.  Sídlo Cricoteky je kombináciou dvoch budov – historickej elektrárne a modernej stavby. Centrála bola otvorená v roku 2014.

kde: ulica Nadwiślańska 2-4, 30-527, pobočka Pracovňa je na ul. Sienna 7/5, Krakov, Poľsko

heptameron - surrealismy a sen renesance

Výstava Heptameron sa koná pri príležitosti 100. výročia vydania Prvého manifestu surrealistov, ktorý napísal André Breton a tiež 60.výročia pre publikum nikdy neotvorenej výstavy Imaginativní umění v Alšovej jihočeskej galérii, z politických dôvodov bola vtedy zrušená. Kurátorka Eva Skopalová píše: „Výstava si přivlastňuje jméno jednoho z erotických děl francouzské renesance, marnotratné bohatství příběhů ve stavu nepřetržité metamorfózy, jak jej charakterizoval Jindřich Štyrský, aby sledovala proměnu vztahu od sebe vzdálených časových období, jež se ovlivňují jako trauma, ale i milá vzpomínka. Obě sledovaná období propojuje téma lásky, které během třiceti let první poloviny 20. století prošlo zásadním vývojem. Renesance se tak v českém surrealismu objevuje jako síla erotické lásky proměňující se v Revoluci.“ Na výstave nájdete viac ako 100 diel, desiatky publikácií, periodík a tiež niekoľko filmových a audio záznamov. 

Ak si výstavu pôjdete pozrieť tento víkend, bude ju sprevádzať performatívna komentovaná prehliadka so začiatkom o 15.00 a nasledovať bude projekcie filmu Gustava Machatého Ze soboty na neděli (1931). 

kde: Alšova jihočeská galerie, Zámecká jízdárna,  Hluboká nad Vltavou

siesta v galérii: Umenie, ktoré zostalo. Danuvius 1968

Zbierka Medzinárodného bienále mladých výtvarníkov DANUVIUS 68 sa prezentuje na výstave, ktorá predstavuje dlhé roky nevystavovaný (zabudnutý) súbor diel vystavených na DANUVIUS 68, bienále sa konalo za dramatických okolností po augustovej okupácii Československa. Vidieť môžete diela slovenských, českých a zahraničných autorov ako J. Jankovič, S. Filko, A. Kučerová, M. Raysse, M. Ikeda, H. Akiyama, N. Plíšková, J. Hilmar, P. Binder, J. Bartusz a ďalší. V nedeľu aj s kurátorským výkladom. 

kde: SNG 

kedy: s kurátorským výkladom 21. 4. o 15.00

do divadla:

ODIVO: Aero

Nezávislé divadelné zoskupenie Odivo oslavuje 10. výročie svojho vzniku sériou predstavení. V nedeľu budú v Banskej Bystrici s inscenáciou Aero o vzťahu k lietaniu. Vzdušné laboratórium pre deti od 2 rokov, ich rodičov a všetkých, ktorí majú chuť si uletieť. 

kde: Centrum nezávislej kultúry Záhrada, Banská Bystrica

kedy: 21.4. o 16.00

medvěd s motorovou pilou

Pražské Divadlo Na Zábradlí hosťuje v nedeľu v Brne s inscenáciou, ktorá vychádza z čiernohumorných poviedok fínskej prozaičky a dramatičky Rosy Liksom. Policajt, ktorý bez dvoch promile v krvi sotva zvládne doraziť na miesto činu; vyhorený kňaz, ktorého už nebavia naše malicherné všedné hriechy; najtučnejšia žena Fínska, ktorá je hrdá na každý gram svojho tuku… títo a ďalší outsideri sa stretávajú v krátkych, tragikomických poviedkach. Absurdný svet, v ktorom nikto netuší, čo prinesie ďalší deň, a kde nám neostáva nič iné, než se nemilosrdným hrám osudu smiať. 

„Tak moc miluju celej život, až se mi vobčas zdá, že se zadusim.“

kde: divadlo Reduta, Brno

kedy: 21. 4. o 17.00

do kina:

Týždeň slovenského filmu 2024

Prehliadka domácej kinematografie, ktorá každoročne prináša tvorbu uplynulého roka a jej kritickú reflexiu. Všetky projekcie sú v Kine Lumière.

20. 4. 

16:00 Slovenské kraťasy pre deti 2023

16:15 Mimi (r. Mira Fornay) 

18:00 Všetci ľudia budú bratia (r. Robert Kirchhoff)

20:00 Úsvit (r. Matěj Chlupáček)

20:30 A máme, čo sme chceli (r. Michal Kunes Kováč) 

21. 4.

16:00 Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (r. Filip Pošivač)

17:00 Stopy - Boje v Banskej Štiavnici (r. Peter Gašparík)

18:00 Svetloplachosť (r. Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík)

18:30 Emília (r. Martin Šulík) 

maľby moderných záhrad: Od Moneta k Matissovi

Claude Monet bol zanietený záhradník a pravdepodobne najdôležitejší maliar záhrad v histórii umenia, ale nebol jediný. Veľkí umelci ako Van Gogh, Bonnard, Sorolla, Sargent, Pissarro a Matisse tiež hľadeli na záhradu ako na silný subjekt ovplyvňujúci ich diela. Toto a mnohé ďalšie slávne mená zahŕňa rozsiahla inovatívna expozícia londýnskej The Royal Academy of Arts. Táto pozoruhodná zbierka impresionistov, post-impresionistov a avantgardných umelcov zo začiatku dvadsiateho storočia odhaľuje vzostup modernej záhrady v populárnej kultúre a záhradu ako fascinujúci prvok moderného umenia. Ako na výstavných stenách, tak v aj novom snímku oceňovaného režiséra môžu diváci obdivovať zázračnú krásu záhrad ako Giverny a Seebüll. Tento film predstavuje magickú cestu, na ktorej diváci zistia, ako odlišní v skutočnosti boli Monetovi súčasníci. Skúma odlišné motívy, abstraktné farebnosti, ozdobné aj utopické nápady všetkých Monetových súčasníkov.

kde a kedy: 20. 4. Kino Nostalgia o 18:00, 21. 4. Kino Lumière o 16:10 

z gauča:

blix Not Bombs, r. Greta Stocklassa  (DAFilms)

Greta mala práve 8 rokov, keď v televízii v Štokholme sledovala udalosti z 11. septembra. V nasledujúcich mesiacoch a rokoch videla, ako sa jej krajan, diplomat Hans Blix, stal hlavným aktérom globálnej krízy ako zbrojný inšpektor OSN. Teraz, v 21. storočí vojen, politických extrémov a klimatických katastrof, sa Greta obracia na Blixa, ktorý má teraz 94 rokov, s otázkou, či jej môže pomôcť pochopiť svet. Má diplomacia stále svoju úlohu? Alebo je posledným z veľkých vyjednávačov? 

prípad Goldman, r. Céric Kahn  (HBO Max)

V roku 1975 sa konal súdny proces s Pierrom Goldmanom, vášnivým a kontroverzným predstaviteľom revolučného ľavicového aktivizmu obvineným zo štyroch ozbrojených lúpeží, z ktorých jedna mala za následok smrť dvoch žien, no Goldman popieral vinu v prípade tejto dvojnásobnej vraždy. Goldmanov proces odráža politické, ideologické a rasové napätie, ktoré poznačilo 70. roky 20. storočia vo Francúzsku aj v celej Európe. Proces bol vo svojej dobe považovaný za proces storočia, rozdelil celú krajinu a prehĺbil priepasť medzi konzervatívnou pravicou a ľavicovými intelektuálmi. Na jeho obranu vstúpili filozof Jean-Paul Sartre, spisovateľka Francoise Saganová či herečka Simone Signoretová. Bol Goldman zločinec? Hrdina? Proces sa stáva strhujúcim divadlom a v jeho strede charizmatický, narcistný Goldman s averziou k vlastnému obhajcovi. 

na počúvanie:

pearl Jam: Dark Matter

Dvanásty štúdiový album Pearl Jam vznikol za tri týždne, kpela hovorí o písaní a nahrávaní v návale inšpirácie. „Stále hľadáme spôsoby, ako komunikovať,“ uviedol Eddie Vedder. „Vždy nám záleží na tom, aby sme tam dali niečo, čo má zmysel. Žiadne preháňanie, myslím si, že toto je naša najlepšia práca.” Skupina zvlášť ocenila spoluprácu s producentom Andrewom Wattom, ktorý produkoval napr. aj posledný album Rolling Stones či  Iggyho Popa. 

...a Iggy Pop oslavuje v nedeľu 21. apríla 77. narodeniny. Posledný album, ktorý vyšiel minulý rok Every Loser je jeho veľkým návratom. 

V rovnaký deň oslávi svoje 65. narodeniny Robert Smith. Na nový album The Cure sa čaká, kapela ale potvrdila svoju skvelú formu na nedávnom turné. 

... v utorok 23. 4. zahrá v žilinskej Novej synagóge Vladimír Merta...a takto nejako to vyzeralo na koncertoch v dobách bez mobilných telefónov:-) a s Jiřím Černým v publiku. 

na čítanie:

alena Machoninová: Hella

Česká literárna cena Magnesia Litera už pozná svojich najnovších laureátov. Knihou roka sa stala prvotina Aleny Machoninovej román Hella.  Podľa vyjadrenia poroty: „Je pozoruhodný svou až obsesivní snahou přiblížit se druhému člověku. Zkusit z útržků dopisů, úředních dokumentů a osudů rekonstruovat jeho osobnost, přestože autorka od počátku ví, že je to marné. Životní osud a osobnost české židovky Heleny Frischerové se tak autorce postupně stávají zrcadlem, ve kterém se snaží zahlédnout i vlastní rysy.“ 

Hella, resp. Helena Frischerová – česká Židovka, bola  predobrazom postavy Ri z románu Jiřího Weila Moskva-hranice. Hella mala byť spoločne s manželom popravená za stalinského Veľkého teroru. Pred niekoľkými rokmi sa ale ukázalo, že strávila desať rokov v Gulagu na severe Ruska a po prepustení žila v Moskve až do svojej smrti v roku 1984. V roku 2017 dokonca vyšly spomienky z väzenia  v českom překlade. Machoninová sa snaží rekonštruovať  jej osudy i vnútorný život na základe všetkých dostupných faktov vrátane Hellinej korešpondencie.

Tipy Artforum:

andruchovyč Sofija: Amadoka 

V piatok z tlačiarne dorazila Amadoka, objemný román ukrajinskej autorky Sofije Andruchovyč. Ak máte radi spletité príbehy s filozofickým podtónom, ste na správnom mieste. Román o pamäti, zabúdaní a mýtoch je totiž presne taký. Stretnete v ňom veľa postáv, symbolov a metafor, ktoré však nemajú jediné vysvetlenie. 

šveda Martin, Výbošťok Ján, Gurňák Daniel: Cesta (z) mesta

Ticho, pokoj, dostupné ceny. To láka ľudí preč z mesta. V tejto pekne graficky spracovanej knihe sa dozviete, ako túžba po vlastnej záhrade, čvirikajúcich vtákocha po prebúdzaní sa pri hučaní kosačiek ovplyvnila rozvoj a zmeny v Bratislave. Pomocou grafov, máp a vizualizácií sa môžete ponoriť do štúdia jej premien. 

larcenet Manu, McCarthy Cormac: Cesta

Ak ste čítali knihu, či nebodaj videli film, Cestu vám netreba predstavovať. Najtemnejší zo všetkých McCarthyho románov sa dočkal komiksového spracovania, ktoré je také temné a zlovestné, že sa človek až hanbí ho odporúčať, lebo veď my vám nechceme zle. Ale toto ozaj stojí za to, keď máte chuť sa potrápiť. 

kovalčík Jozef (ed.): Vysoké umenie a populárna kultúra 

Dva protipóly, ktoré stoja na kultúrnom bojisku často proti sebe, si zaslúžia poriadnu polemiku. A tú práve dostali. Súbor textov, ktorý tvorí štúdia zostavovateľa a sedem prekladov najvýznamnejších svetových estetikov a filozofov predstavuje alternatívu k striktnému oddeľovaniu a osočovaniu z radov stúpencov. 

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite