Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Problém troch telies: Boh nehrá kocky, ale Liou Cch'-sin hrá, čo len chcete

.marian Jaslovský .kultúra .fenomén

Boh nehrá kocky, povedal vraj Albert Einstein. Ak by sme to aplikovali na Liou Cch’-sina, je vo svojej brilantnej trilógii Spomienka na Zem ako Boh – rozohráva hocakú hru, aká len vo vesmíre existuje: strelnicu, schovávačku, stavbu bunkrov, počítačové hry, a takto sa dá pokračovať dlho.

Problém troch telies: Boh nehrá kocky, ale Liou Cch'-sin hrá, čo len chcete PRESSFOTO NETFLIX Mimozemšťania predvádzajú vizualizáciu vytvorenia sofonov pomocou vyspelej technológie v seriáli Problém troch telies.

autor nonšalantne pracuje s miliónmi tisícročí, necháva šmahom ruky likvidovať planetárne sústavy a vesmír, aby ho znovu stvoril, stavia príbeh na zlomoch a oblúkoch, pri ktorých by aj Isaac Asimov nadvihol obočie, lebo milión milénií je naozaj veľký záber. Niekedy mám pocit, že je fajn, že tento človek je čínsky spisovateľ a nie štátnik. 

Tieto časopriestorové skoky však nastávajú až v druhej polovici trilógie, ktorú spomíname preto, lebo Netflix nedávno premiéroval prvú sériu, ktorá vychádza z prvej a čiastočne z druhej knihy. Čiže zatiaľ stojí viac-menej na Zemi. 

záchrana hard sci-fi

Fascinujúce a netradične poňaté sci-fi katapultovalo Liou Cch’-sina medzi aristokraciu svetového sci-fi. V cieľovej skupine fanúšikov „tvrdého“ sci-fi (veda, nie kúzla, vesmírne lode, nie meče) to vyvolalo nadšenie, lebo takéhoto kryštalického hard sci-fi bolo v tejto lige v posledných dekádach naozaj homeopatické množstvo. Spomeniem Andyho Weira a... ďalej vlastne neviem. 

Liou Cch’-sin (ujala sa aj transkripcia Cixin) sa narodil 23. júna 1963 v Pekingu a vyrastal v Yangquan, Shanxi. Jeho rodičia boli obeťami kultúrnej revolúcie a poslali ich pracovať do baní, tento motív je v prvom románe silne narysovaný, aj keď Liou je v podstate politicky konformný so súčasnou líniou čínskej politiky. Liou vyrastal v rodine príbuzných. Vyštudoval Severočínsku univerzitu ochrany vody a elektrickej energie v roku 1988. Potom pracoval ako počítačový inžinier. Ako autor je mimoriadne vedecky kompetentný a celá trilógia je nabitá vedou.

problém troch telies

Román Problém troch telies (2007), prvý z trilógie, získal prestížnu cenu Hugo, čo je v prípade neanglicky píšucich spisovateľov unikát. Akoby malo v sebe oblúk ság a širokorozchodných príbehov Isaaca Asimova alebo Arthura C. Clarka (oboch považuje za svoje vzory), ale je tu aj čistá virtuálna realita (Ready Player One), rozpriestranenosť v rôznych obdobiach (pamätáte si Atlas mrakov?) a dlhé vedecké výklady, aké by si predtým mohol dovoliť málokto.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite