Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Osamelý Havel, vysnívaný Cage aj nezlomný Wahlberg

.martin Papšo .kultúra .film

„Ak si niekto povie, že snaha je zbytočná, lebo sa aj tak nič nezmení – to je tá najhoršia forma existenciálneho krachu.“ Slová vyslovené krátko po nedávnych voľbách? Omyl. Takto sa nám v novom dokumente prihovára jeden bývalý disident.

Filmy .týždňa: Osamelý Havel, vysnívaný Cage aj nezlomný Wahlberg PRESSFOTO ASFK Nicolas Cage ako Paul Matthews a Lily Bird ako Sophie Matthews vo filme režiséra Kristoffera Borgliho To sa mi snáď len zdá.

tu by sa žiadalo sarkasticky dodať, že sa mu to rozprávalo ľahko, keď bol len pár rokov vo väzení, zatiaľ čo my už mesiace musíme znášať populistov vo vláde, takže na rezignáciu máme oveľa väčší nárok. V tom dokumente si, okrem iného, plní jeden detský sen. O snívaní je aj komédia o vysokoškolskom profesorovi, ktorý sa začne objavovať v snoch množstva cudzích ľudí. Bez sna nezostaneme ani pri poslednom dnešnom filme. Veterán adrenalínových pretekov by chcel v poslednom štarte kariéry konečne vyhrať, ale pritrafí sa mu niečo oveľa lepšie. Premiéru mali aj noví Krotitelia duchov či horor o satanovi, ale tie teraz vynecháme. Aj bez nich máme všade dosť veľa nadprirodzení. 

film týždňa: To sa mi snáď len zdá 

Paul Matthews nie je ničím výnimočný. S manželkou a dvoma dcérami žije obyčajný život bez prekvapení. Učí na vysokej škole, ale nedá sa povedať, že by strhával pozornosť študentov. Roky chce vydať knihu, ktorá by zrejme nikoho nezaujímala, ale to by ju najskôr musel napísať. A práve tento ukážkovo nudný a absolútne nevýrazný muž sa zrazu začne objavovať v snoch množstva cudzích ľudí. Nečakaná sláva mu ponúka možnosti, o ktorých sa mu predtým ani nesnívalo. 

To sa mi snáď len zdá je americká absurdná komédia nórskeho režiséra Kristoffera Borgliho, ktorý nedávno zaujal podobne ladeným filmom Je mi zo seba zle. Zmenil krajinu, ale plynule pokračuje v uštipačnom satirizovaní niektorých prejavov súčasnej spoločnosti. Hlavné postavy oboch filmov sú síce odlišné, ale obe silno túžia po pozornosti. Tej sa im nakoniec dostane, hoci trochu inak, ako si predstavovali. V aktuálnej novinke hviezdi skvelý Nicolas Cage, ktorý si plešatého lúzra náležite vychutnáva. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite