Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 13. – 14. apríl

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 13. – 14. apríl Marek Brezovský

kam do galérie:

na návštevu k:

josefovi Sudkovi

Práve v tomto ateliéri vo dvore domov na pražskom Újezdě č.p. 432 vytvoril Sudek niekoľko rozsiahlych cyklov vrátane toho najslávnejšieho Okno mého ateliéru, ďalej Procházka po mé zahrádce, Zahrádka mého ateliéru a Zátiší na okně mého ateliéru. V r. 1990 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku. 

claudovi Monetovi

V dome v Giverny žil Monet viac ako 40 rokov. Stodola pri dome sa stala jeho prvým ateliérom. Monet, ktorý väčšinou maľoval vonku, potreboval miesto, kde by si uložil a dokončil svoje plátna. Jednotlivé miestnosti sú rôzne farebne ladené, obývačka je napr. modrá, jedáleň žltá. Monet pristavil pred dom galériu, pergolu pokrytú popínavými ružami a na fasáde pestoval popínavku virgínsku: chcel, aby dom splýval so záhradou, ktorá bola jeho inšpiráciou.

gustavovi Klimtovi

Uprostred viedenského Hietzingu, v tichej lokalite medzi obytnými budovami, stojí v priestrannej záhrade neobaroková dvojposchodová vila. Tu vytvoril Gustav Klimt niektoré zo svojich najvýznamnejších diel od roku 1911 až do svojej smrti v roku 1918 v prízemnom záhradnom domčeku, ktorý využíval ako ateliér. Pracoval tu na viac ako 50 obrazoch, vrátane svetoznámych obrazov ako „Adele Bloch-Bauer II“, „Friederike Beer“, „Nevesta“ a „Adam a Eva“.  Na prízemí boli zrekonštruované izby a navrhnuté tak, aby návštevníci získali predstavu o podmienkach v čase Klimtovho užívania. Rekonštrukcia zariadenia vychádzala z fotografií Moriza Nähra z roku 1918, popisov Egona Schieleho a Kijira Ohtu a existujúcich originálnych vzoriek predmetov.

augustovi Rodinovi

Neďaleko parížskej Invalidovne môžete navštíviť vilu kde Rodin žil a tvoril, alebo sa prejsť parkom plnom sôch. Špeciálny priestor je venovaný dielu sochárky Camille Claudel, jeho žiačky a múzy, ich spoločný príbeh sa neskončil šťastne, jej osud tragicky.  Ďalšiu Rodinovu vilu môžete navštíviť v Meudone. Spolu v týchto priestoroch sa dá vidieť 6 600 sôch, 8 000 výkresov, 8 000 fotografií a 7 000 umeleckých predmetov. 

fride Kahlo

La Casa Azul - Modrý dom v Mexico City, časti Coyoacán kde sa maliarka Frida Kahlo narodila, žila aj zomrela. Okrem diel Diega Riveru  a Fridy je tu vystavených množstvo osobných predmetov, fotografií, dokumentov, kníh, nechýba pôvodný nábytok.  Meno dostal podľa kobaltovo modrých stien.

 

salvadorovi Dalímu

Pôvodne rybárska chata v katalánskom Port Lligat, prestavaná na dom kde Salvador Dalí žil a pracoval v rokoch 1930 až 1982. Dom má labyrintovú štruktúru, jednotlivé miestnosti sú prepojené úzkymi chodbami a točitými schodiskami. V izbách sú okná rôznych tvarov a proporcií, ponúkajúce  nečkané výhľady na more. Exteriér a záhrady sú plné sôch a inštalácií. Dalího záľubu v preparovaní zvierat prezentuje hneď pri vchode ľadový medveď. Keď jeho žena Gala zomrela  dom opustil a usadil sa na hrade Púbol.

kam do divadla:

pes na ceste 

Terapeutický „preplesk“ v SND! Novela Pes na ceste, ktorá získala Cenu čitateľov a čitateliek Anasoft litera v roku 2011, je skvelým, podmanivo realistickým, no zároveň sebaironizujúcim rozprávaním o slovenskej náture nielen tesne po Nežnej revolúcii. 

Pavel Vilikovský totiž presným okom znalého a rokmi skúseného pozorovateľa zachytil pocity postkomunistickej spoločnosti, ktorej sa otvorili dvere na Západ. 

Novelu zadaptoval a inscenoval Dušan David Pařízek, ktorý pre bulletine povedla: “Nielen my Česi, ale aj Poliaci, Maďari, východní Nemci – teda všetky stredoeurópske národy so skúsenosťou totality – môžeme vám Slovákom autora, akým je Vilikovský, len závidieť. Do tohto okruhu čakateľov na Vilikovského môžeme pokojne zaradiť aj Rakúšanov s ich totalitnou skúsenosťou v spojitosti s „anšlusom“ k nemeckej Tretej ríši. Vilikovský je skrátka iný, jedinečný fenomén. A je váš – máte byť na čo hrdí! Na rozdiel od Handkeho, ktorý tvrdo odsudzuje Nemcov a Rakúšanov s ich nevyriešenou nacistickou minulosťou, na rozdiel od Heinera Müllera s jeho ubíjajúcou encyklopedickou analýzou (rozkladaním) dejín 20. storočia, na rozdiel od Kunderu, ktorý sa v niektorých svojich textoch stavia do roly obete reálneho socializmu, píše Vilikovský o národe a jeho traumách bez ostychu. Píše z pozície Slováka o Slovensku, Slovákoch a slovenskosti. Jeho prístup je chápavý. Slovami terapeuta „celostný“.”

Vypočujte si režiséra inscenácie Dušana D. Pařízka, ktorý text novely aj adaptoval.

kde: Činohra SND

kedy: 13. a 14.4. o 19.00

NU DANCE FEST

13.4.

motionhouse / Jamie Lee & Stanislav Dobák: EXTANT (SK/BE), P*AKT kultúrne centrum, 20:00

Extant je reflexívnou esejou o rytme prírody a konštantnom čase od počiatku zrodenia a po ňom. Prelína sa s obrazmi známeho a neznámeho vesmíru a skúma rovnováhu človeka s prírodou a témy, ktoré sú ukotvené v našej existencii.

14.4.

simone Sandroni: Let There Be Light (DE/IT/SK) - premiéra & predstavenie vytvorené pre Nu Dance Fest 2024, A4 - priestor súčasnej kultúry, 20:00

Čo existuje pred tým, ako sa narodí láska, ako sa narodí život alebo predstavenie? Z čoho sa rodí láska a z čoho šou? Odkiaľ pochádzajú obrazy a zvuky? Zvuky, ktoré prenikajú do ticha alebo ktoré utešujú ducha a odkiaľ pochádza svetlo, ktoré pretína temnotu alebo nás upokojuje a vedie cez temnotu? A čo, prečo alebo kto za tým všetkým stojí, kde a kedy môžeme nájsť odpovede či príčiny? A stále sa čudujem, odkiaľ pochádza tragédia, smiech a poézia.

Sprievodný program:

13.4. Choreograf v ringu 5th round (talkshow), P*AKT kultúrne centrum, 18:00

14.4. Choreograf v ringu 5th round (talkshow), A4 - priestor súčasnej kultúry, 18:00

toto je stred Európy, moja drahá!

Inscenácia s podtitulmi – Vrahovia, zlodeji, prostitútky a blázni. Správa o stave krajiny. Politický pamflet – vznikla metódou kolektívnej tvorby a je správou o stave našej krajiny či nahliadnutím do sveta obyvateľov na ceste z vlastnej spoločenskej mapy. 

Eduard Kudláč objasňuje pozadie vzniku inscenácie: „Tragikomédia Toto je stred Európy, moja drahá! vznikla na pozadí pripravovanej inscenácie hry bieloruskej autorky no name67 Vyjdem z lesa, vytrhnem si chrbtovú kosť a budem ju mať miesto meča. Tá prostredníctvom monodramatického textu približovala neriešiteľnú spoločensko-politickú situáciu v Bielorusku. Počas príprav inscenácie som si uvedomil, že je veľkým luxusom obrazne popisovať hrozby a nástrahy toho, čo nás môže čakať v prípade, že sa tejto krajiny zmocní politická garnitúra bez škrupulí slušnosti a pravidiel. Keďže sa to vlastne medzičasom uskutočnilo, tak som sa rozhodol vytvoriť platformu pre ľudí, ktorí žijú tu a teraz v tomto časopriestore, a ktorí vytvárajú istú vzorku ľudí žijúcich reálne životy za bránami divadla.“ 

A dodáva: „To zvládanie reality, ktorá nás obklopuje, sme sa snažili pomenovať prostredníctvom troch metód vyrovnávania sa s ňou. Jedna je intelektuálna, druhá emotívna a tretia je excesom, ktorý nás vymedzí spod kontroly. Tak sa v jednotlivých monológoch stretáme s rôznymi bizarnými situáciami, v ktorých je hranica medzi normou a excesom taká tenká, že si nevieme uvedomiť, či sme súčasťou reality alebo nejakého absurdného konštruktu,“

kde: Mestské divadlo Žilina

kedy: 13.4. o 19.00

v kine:

tady Havel, slyšíte mě?

Dokument Petra Jančárka vracia do centra pozornosti Václava Havla v jeho známych, ale aj verejnosti doposiaľ skrytých polohách.Vychádza pritom z nikdy nepublikovaného materiálu natočeného počas posledných rokov jeho života. Film vstupuje do kín v čase, keď Havlov myšlienkový odkaz a dôraz na individuálnu slobodu v spoločnosti rezonujú silnejšie, ako kedykoľvek predtým. Václav Havel k nám znovu prihovára. A my ho znova potrebujeme počuť.

 

gauguin na Tahiti: Stratený raj

Z raja na Tahiti a Markézách až do najslávnejších múzeí v amerických metropolách. Príbeh geniálneho maliara aj životného rebela Paula Gauguina približuje výpravná snímka Gauguin na Tahiti - stratený raj. Neskrotná túžba po slobode priviedla talentovaného umelca až na druhý koniec sveta, aby nakoniec zomrel všetkými opustený v odľahlej dedine Hiva Oa. Jeho odkaz teraz uchovávajú najslávnejšie múzeá sveta - Metropolitné múzeum v New Yorku, Inštitút umenia v Chicagu, Národná galéria vo Washingtone a Múzeum výtvarného umenia v Bostone.

kde: kino Nostalgia, Bratislava

kedy: 13.4. o 18.00

 

z gauča:

špeciál SLNKO V SIETI  (DAFilms)

26. apríla sa dozvieme, ktorí tvorcovia získajú národnú filmovú cenu Slnko v sieti. Vo výbere deviatich titulov spomedzi nominovaných titulov nájdete napr. filmy Svetloplachosť, Umelohmotné nebo, Poznámky z Eremocénu či Pozor, padá SNG!

hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom  (DAFilms)

V pondelok 15. apríla si pripomenieme nedožité 50. narodeniny skladateľa, hudobníka Mareka Brezovského. Film Patrika Lančariča je svedectvom nielen o jeho  krátkom, ale mimoriadne dynamickom a tvorivom živote, ale zároveň podáva obraz o celej jednej generácii, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20.storočia. 

 čo počúvať:

rózsa Brezovský: Hrana

(v lete aj naživo!)

 ...a Mareka Brezovského

 na koncert:

domus Artis 2024

Jarný festival komornej hudby v Dome Albrechtovcov oživuje tradíciu uvádzania komornej hudby v autentickom prostredí bratislavského meštianskeho domu na Kapitulskej ulici.

V nedeľu je na programe Lauthen concert v interpretácii Le nuove musiche, ktorý  priblíži repertoár 17. a 18. storočia pre barokovú lutnu. Ide o nástroj, ktorého podmanivú farbu a jedinečnú techniku hry môžeme počuť a zažívať, žiaľ, ešte aj dnes len výnimočne. Trojica hudobníkov špecializujúcich sa na historicky poučenú interpretáciu – Jakub Mitrík, Ján Kružliak a Ján Prievozník sa predstaví s dielami F. I. Hinterleitnera, J. G. Weichenbergera, P. C. Duranda a G. Ph. Telemanna v  sólových skladbách, v duovej i triovej zostave. 

kde: Dom Albrechtovcov, Bratislava

kedy: 14.4. o 18.00

MIDI LIDI

Rádio_FM Night prináša kultovú kapelu Midi Lidi. Alternatívny pop plný humoru a nadsázky alebo aj elektro-video-láska z Brna.

kedy: 13.4. o 20.00

kde: Šafko Klub, Bratislava

drumfest 2024

6. ročník bubeníckeho festivalu opäť ponúkne niekoľko skvelých vystúpení. 

Hlavnou hviezdou festivalu je Gergö Borlai. Podieľal sa na viac ako 500 albumoch (ako bubeník/skladateľ/producent), trikrát vyhral cenu Drummer of the Year Awards, dvakrát Gold Record Awards, Golden Drumstick Prize a Fonogram’s Jazz Album of the Year 2021. Gergö sa tiež umiestnil na 3. mieste Modern Drummer’s Poll v kategórii Best all around drummer in 2019, hneď za bubeníckymi legendami Vinnie Colaiuta a Steve Smith. V roku 2020 bol Gergö nominovaný na Grammy Award v dvoch kategóriách s jeho sólovým albumom The Missing Song.

Švédsky bubeník a perkusionista Adam Janzi si rokmi vytvoril svoj vlastný štýl, ktorý sa vyznačuje naturálnym a progresívnym prístupom k hraniu, zvukom činelových stackov a zvláštnych perkusií. V súčasnosti je bubeníkom dánsko/švédskej progresívnej metalovej skupiny VOLA, s ktorou koncertuje po celom svete.

Festival dáva priestor aj najvýraznejším domácim talentom. Jedným z nich je aj 20-ročný slovensko-taliansky hudobník, skladateľ a hráč na bicie nástroje Mattia Muller. Ako 9-ročný začal navštevovať špecializovanú školu – l’Accademia Musicale Italiana di Monza, kde dostal skvelého učiteľa Andrea Quattrini, jedného z popredných bubeníkov talianskej jazzovej scény. Neskôr sa stal žiakom bratislavského Konzervatória, kde študoval melodické bicie nástroje u jedného z najuznávanejších hráčov na marimbu v Európe – prof. Petra Kosorína. Mattia bol v roku 2021 prijatý na prestížnu školu Berklee College of Music v Bostone na plné štipendium, kde ho momentálne učí svetový unikát Francisco Mela.

kde: Dom kultúry Pezinok

kedy: 13. 4. od 14.30

čo čítať:

Pred 38-mi rokmi zomrela filozofka a spisovateľka Simone de Beauvoir. Zo slovenských prekladov vyberáme:

simone de Beauvoir: Zlomená žena

Simone de Beauvoir bezpochyby najvýraznejšie prispela k modernému mysleniu svojou veľmi vplyvnou kritikou vzťahu mužov a žien Druhé pohlavie, no je tiež autorkou mnohých románov a poviedok, v ktorých sa zrkadlia jej skúsenosti a filozofické postoje. V zbierke Zlomená žena sa vydáva na pôsobivú cestu k pôvodu našej zraniteľnosti prostredníctvom osudov troch žien, ktoré uviazli v konkrétnych situáciách a usilujú sa vytvoriť si život nanovo. 

V príbehu, podľa ktorého sa kniha volá, sa Monique snaží poskladať úlomky svojho niekdajšieho života po tom, čo sa jej manžel prizná k nevere s mladšou ženou. V Monológu bohatú ženu zžiera zatrpknutosť a osamelosť po manželovom a synovom odchode. Vo Veku diskrétnosti čelí úspešná a šťastne vydatá profesorka drsnému odmietnutiu svojej najnovšej práce a nezáujmu syna, posadnutého svojou manželkou a jej svetskými hodnotami.

Bolesti starnutia, blížiaca sa samota, desivá ľahostajnosť milovaného človeka a vyhasnutie vášne. Analýza Simone de Beauvoir je neprekonateľná. Literárne pútavé príbehy sú zároveň ponorom do komplexnosti ženského života.

loach Ken, Louis Édouard: Dialog o umění a politice 

Môžu film a literatúra vyriešiť spoločenské problémy? Režisér a spisovateľ sa v rozhovore snažia nájsť liek na bolesti súčasnosti. Čo by mala ľavica robiť s neznášanlivosťou, predsudkami, homofóbiou, sociálnymi sieťami, bezdomovectvom, násilím, postavením žien a populizmom? Tipujeme, že páni to v knihe asi nevyriešia, ale rozhovor je to bezpochyby zaujímavý.

Fulínová Eliška, Kvíčalová Anna: Antropocennosti: průvodce světem antropocénu

Eseje o antropocéne, dobe ľudskej, v ktorých autori v krátkych kapitolách predstavujú bežné premety a javy ako výsledky zložitých a previazaných súvislostí. Detailný sprievodca súčasnosťou, v ktorej centre stojí človek a jeho aktivity, prepojené s prírodou a kultúrou. Mokraď pod vlakovým násypom, strom pri ceste, fľaša Coly, alebo ceruzka - každý detail má svoj význam v celku. 

kolektív autorov: Videné z nevidna

Hovorí sa, že ak nám jeden zmysel chýba, iné posilnia. Antológia nevidiacich poetiek a básnikov z dielne vydavateľstva Petrus dokazuje, že je to tak. Zobrazovanie nevidenej reality, pocitov a nálad je tu ohromne silné. Kniha, ktorú stojí za to čítať nie len z lásky k poézii, ale aj pre túžbu spoznávať nové (občas možno aj slepé) uhly pohľadu.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite