Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ABBAnketa

.marian Jaslovský .kultúra .hudba

ABBA je nielen etalónom popu 70. a 80. rokov, ale aj skutočný fenomén, pretože ju uznávajú aj ľudia, ktorí bežne počúvajú inú, oveľa náročnejšiu hudbu. Tie skladby sú však tak neodolateľne svieže a chytľavé, že nemáme inú možnosť, len tú kapelu ľúbiť, alebo, dobre teda, väčšinu ich piesní. Opýtali sme za zopár ľudí „od hudby“ rôznych žánrov, čo im dala ABBA.

ABBAnketa JOHN DOWNING/EXPRESS/GETTY IMAGES 10. apríl 1974 Londýn: Členovia skupiny ABBA pózujú na železničnej stanici Waterloo pár dní po víťazstve v Eurovízii.

martin „Fefe“ Žúži – gitarista, skladateľ a producent (skupina Hex)

V roku 1975  som mal šesť rokov. Otec bol milovníkom vážnej hudby, a asi aj preto sme mali doma celkom slušný gramofón. Práve v tom čase, neviem ako sa to podarilo, vyšla vo vydavateľstve OPUS LP s názvom ABBA. Bola to kompilácia prvých dvoch albumov Ring, Ring a Waterloo. Ako sa dostala k nám domov, si nepamätám, ale pre mňa to bolo ako zjavenie. Vedel som ju počúvať na slúchadlá celé hodiny. Dodnes si rád pustím akýkoľvek z ich albumov. Myslím si, že ABBA je absolútne nadčasová záležitosť. Keby nahrali svoje pesničky dnes, boli by úspešné takisto ako pred päťdesiatimi rokmi. Dokonca verím, že by nemuseli nič meniť aranžérsky ani producentsky. V ich hudbe je všetko presne tam, kam to patrí, a napriek tomu, že mnohí by mohli mať pocit, že hudba ABBA je jednoduchá, opak je pravdou. Severská atmosféra, poetika, zaujímavé harmónie a typické vokály pôsobia síce jednoducho, no v skutočnosti sú zložité. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite