Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fenomén ABBA má 50 rokov

.samuel Ivančák .kultúra .hudba

Ich hudba stále znie éterom, nedávno sa pripomenuli novým albumom a pomocou najmodernejších technológií vyslali na pódiá svoje hologramy. ABBA jednoducho stále žije.

Fenomén ABBA má 50 rokov ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Švédska skupina ABBA vystupuje v televíznom programe v roku 1977.

v apríli 1974 sa po niekoľkých rokoch snaženia švédskej štvorici podarilo zvíťaziť na Eurovízii. Bol to začiatok ich globálnej slávy. Ich hviezdna dráha trvala skoro celú nasledujúcu dekádu. V krátkom čase vo svete populárnej hudby prepísali jej dejiny a nastavili celkom novú latku pomerov v brandži. Príbeh švédskej štvorice stojí dodnes za pozornosť.

šťastné stretnutia

Cesty Björna Ulvaeusa a Bennyho Anderssona, autorského dua stojaceho za hudbou skupiny ABBA, sa šťastne pretli už v druhej polovici šesťdesiatych rokov. Mladí začínajúci hudobníci neboli výnimkou od svojich rovesníkov, spoločne začínajúcich v kamarátskych kapelách. Už tu sa prejavil ich výrazný skladateľský talent. Nezávisle jeden od druhého zažili vo svojich malých kapelách prvé úspechy na domácej pôde. Björn Ulvaeus od šestnástich rokov pôsobil v skupine The Hootenanny Singers, s ktorou počas niekoľkých rokov stihli natočiť a vydať vyše dvadsať singlov, deväť malých a jedenásť klasických albumov. Benny Andersson so zoskupením The Hep Stars takisto nezaostával a popritom skupiny výdatne koncertovali. V lete 1964 prišlo k prvému spoločnému stretnutiu budúcej slávnej dvojice autorov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite