Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhlásili finalistov ocenenia Anasoft litera 2024

.tasr .kultúra

Organizátori literárnej ceny Anasoft litera vyhlásili v pondelok desiatku nominovaných kníh na prestížne ocenenie. Odborná porota ju vybrala zo 140 hodnotených próz.

Vyhlásili finalistov ocenenia Anasoft litera 2024 pexels.com

titul laureáta a cenu 10 000 eur môžu získať Lukáš Cabala za knihu s názvom Spomenieš si na Trenčín?, ktorú vydalo Artforum, ďalej Dušan Dušek (Deti v daždi, Vydavateľstvo Slovart), Ivana Gibová (Babička, Vlna), Juraj Kováčik (Bod zlomu, Slovart), Katarína Kucbelová (Modrosleposť, Slovart). Nomináciu získali aj Miroslava Kuľková (Hotel Balkán, KK Bagala), Richard Pupala (Druhý čierny zošit, Lindeni), Jozef Puškáš (Vivat akadémia, zbohom, Čechov z Vydavateľstva Orman), Vanda Rozenbergová (Storočie, Slovart) a Ondrej Štefánik (Siroty, Tatran).

Desať slovenských autorov a ich prózy posunula do finále 19. ročníka literárnej ceny porota, ktorú tvoria Marek Debnár, Mária Klapáková, Radoslav Passia, Karel Piorecký a Júlia Sherwood.

Podľa odbornej poroty sú medzi nominovanými prózami knihy známych autorov, ktorí svoje tvorivé postupy preverujú v kontexte svojej predošlej tvorby aj v širšom rámci našej literatúry. „Vo výbere prevažujú románové a novelistické diela, poviedková tvorba je v menšine. Dôležité miesto má pandemická téma, ktorá však nie je centrálna ani samoúčelná, ale tvorí pozadie komplexnejšej reflexie súčasnej, výrazne polarizovanej slovenskej spoločnosti,“ uvádza porota. Diela podľa nej reprezentujú širokú škálu autorských prístupov, prítomná je experimentálna poloha písania, tradičné rozprávanie, spoločenská satira aj autobiografické denníkové záznamy. „Viaceré diela využili inšpiráciu literárnou a filmovou klasikou aj možnosti populárnych žánrov,“ dodávajú porotcovia.

Organizátori pripomínajú, že väčšina autorov mala svoje knihy v desiatke literárnej ceny už v minulosti, okrem Miroslavy Kuľkovej, ktorá so zbierkou poviedok Hotel Balkán debutovala, či spisovateľa, scenáristu a filmového kritika Jozefa Puškáša, ktorého nominovaná kniha Vivat akadémia, zbohom, Čechov je jeho jedenástym prozaickým dielom.

V septembri vyhlási porota tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu. O Cene čitateľov bude rozhodovať verejnosť od 1. júna v internetovom hlasovaní.

Vybraná desiatka sa predstaví počas festivalu litera fest od 17. do 20. júna v Bratislave a pre divákov, ktorí sa na ňom nemôžu zúčastniť, aj online.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite