Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Výlet s nebožkou, vraždy seniorov aj tupé monštrá

.martin Papšo .kultúra .film

V novom filme ničí Godzilla budovy v centra Ríma alebo egyptské pyramídy. Dôsledky jej ignorantstva a deštrukčného počínania vo vzťahu ku kultúrnemu dedičstvu sa dajú porovnať asi len s našou pani ministerkou. Snáď sa neurazí. Godzilla.

Filmy .týždňa: Výlet s nebožkou, vraždy seniorov aj tupé monštrá PRESSFOTO FILM EUROPE

s kultúrou či umením má aktuálna filmová príšera spoločné len to ich ničenie, inak je to pomerne tupá záležitosť. Primitívne príšery (v ľudskom tele) sa vyskytnú aj v ďalšej novinke. Nakrútená je podľa skutočných udalostí a rozpráva o manželskej dvojici, ktorá na českom vidieku zabíja a okráda osamelých dôchodcov. Príšerná je aj matka hlavného hrdinu islandskej úsmevnej drámy. Neprestane ho kritizovať, ani keď je už mŕtva. 

film týždňa: Na ceste s mamou

Jon je muž v strednom veku, ktorý žije len s matkou na samote v odľahlej časti Islandu. Popri spoločnom štrikovaní počúvajú na kazetách všetko možné – od muziky cez „aktuálne“ správy až po predpoveď počasia. Keď matka zomrie, Jon sa riadi jej pokynmi a zoberie ju na miesto, kde chcela byť pochovaná. Cesta za večným odpočinkom ale neprebieha v truhle. Nebožka je vyobliekaná, nešikovne nalíčená a pekne usadená na zadnom sedadle ich starého auta. Spoločnosť im robí verný pes Brežnev. A matka neprestáva syna sekírovať ani po smrti. 

Cesta islandského filmu Na ceste s mamou k nám asi nebola jednoduchá, pretože svetovú premiéru mal už v roku 2022, ale nakoniec sa dostal aj do našej bežnej distribúcie. Podobne pomaly si to šinie Jon po zaprášených cestách a rovnaké tempo má aj rozprávanie príbehu. Načo sa náhliť, keď máme pred sebou krásne zábery islandskej krajiny a v čiernobielom prevedení sú naozaj magické. Film svojím minimalizmom, atmosférou a jemne absurdným humorom môže pripomínať klasika americkej nezávislej scény Jima Jarmuscha. Občasné snové výjavy s cirkusovými klaunmi zase vyzerajú ako od Felliniho, ale pokojne to môže byť aj odkaz na Spomienky na hviezdny prach od Woodyho Allena.  

Nech už sa odkazuje na čokoľvek, Na ceste s mamou je vizuálne pôsobivý a obsahovo citlivý film o vzťahoch, snoch, sklamaniach a hľadaní cesty za šťastím. Cieľ môže byť prekvapujúci, ale kdekoľvek nakoniec hlavný hrdina skončí, dôležití sú ľudia okolo, nie kométy za ním ďaleko na oblohe. Najlepšie sa aj tak porozprával s jedným cudzincom, ktorému nerozumel ani slovo, stačilo, že niekto načúval. 4 hviezdičky. 

manželé Stodolovi

Ľudia na vidieku sú vraj milší, láskavejší, dobrosrdečnejší a vždy s dobrou vôľou pomôcť ostatným. Napríklad Jaroslav a Dana. Chystajú svadbu, ale peňazí nemajú nazvyš, a tak sa rozhodnú okradnúť starého suseda. Návšteva síce skončí vraždou, ale nevadí, lebo polícia prípad uzavrie ako samovraždu. A tak sa zrodí solídny podnikateľský plán. Cieľom sú osamelí starí ľudia, ktorí majú našetrené na pohreb, ale nevedia sa brániť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite