Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oscary priniesli okrem očakávaného víťaza aj niekoľko neočakávaných momentov

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Už poznáme víťazov 96. ročníka odovzdávania Cien Akadémie filmových umení a vied. Už po štvrtýkrát nás galavečerom previedol americký herec a komik Jimmy Kimmel. O zábavu a niekoľko pamätných momentov sa však nepostaral len on.

Oscary priniesli okrem očakávaného víťaza aj niekoľko neočakávaných momentov SITA/AP Photo/Chris Pizzello Jimmy Kimmel

oscary dokázali, že stále majú svoju váhu a dokážu šíriť hodnotné posolstvo. Stále to ale musí byť typická americká šou so všetkým, čo k tomu patrí. Ryan Gosling potešil divákov vystúpením s piesňou „I'm Just Ken“. Načrtli sa politické témy a prišlo aj na nahotu.

prekvapivo neprekvapivé výsledky

Udeľovanie Oscarov malo svojho favorita už dávno jasného. Bol ním Oppenheimer. Príbeh o jadrovom fyzikovi, ktorý viedol tím poverený vytvorením atómovej bomby, vyhral v takmer všetkých hlavných kategóriách. Premenil sedem z trinástich nominácií. Okrem toho, že sa stal najlepším filmom roku 2023, získal aj cenu za najlepšiu réžiu. Christopher Nolan si tak na konto pripísal ďalší úspech. Je známy aj tým, že s niektorými hercami spolupracuje viackrát. Patrí k ním aj Cillian Murphy. Ten si za úlohu jadrového fyzika v Nolanovom poslednom filme vyslúžil svojho prvého Oscara – a hneď za herca v hlavnej úlohe. Cenu si dokonca prebral z rúk samotného Al Pacina. Ani jeho herecký kolega Robert Downey Jr. neodišiel naprázdno, získal sošku za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Oppenheimer si do zbierky pridal aj ocenenie za kameru, hudbu a strih.

Cillian Murphy, víťaz ceny za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe za film Oppenheimer pózuje s Mstyslavom Černovom, víťazom ceny za najlepší dokumentárny film za 20 dní v MariupoleSITA/AP Photo/John LocherCillian Murphy, víťaz ceny za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe za film Oppenheimer pózuje s Mstyslavom Černovom, víťazom ceny za najlepší dokumentárny film za 20 dní v Mariupole

Hoci sa spočiatku očakávalo od najzárobkovejšieho filmu minulého roku viac, predchádzajúce ocenenia strieborného plátna jeho šance na Oscara viac-menej vyvrátili. Len málokto veril, že si Barbie odnesie zlatú sošku, no nakoniec sa o ňu zaslúžili Billie Eilish a Finneas O’Connell s piesňou „What Was I Made For?“. Barbie sa pripisovali šance v kategórii najlepšej herečky v hlavnej úlohe. Skvelý herecký výkon Margot Robbie však zatienila kolegyňa Emma Stoneová. Jej výkon v úlohe Belly Baxterovej, dospelej ženy s mozgom dieťaťa, ktorá objavuje svet, bol vskutku výnimočný. Započala tak úspešné oscarove ťaženie Chudiatka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite