Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oscary: Od pätnásťminútovej slávnosti cez úplatok čajom až po medzinárodné uznanie

.bibiána Kristína Danitová .martin Horička .kultúra

Zlaté sošky, ľudovo nazývané Oscary, sa stali symbolom nielen filmového priemyslu a Hollywoodu, ale aj ocenení ako takých. Ich jediným rivalom je vo svete azda len Nobelova cena, ktorej význam je síce z pohľadu ľudstva nepochybne väčší, avšak z pohľadu diváckej atraktivity, naopak, nepochybne menší. Vydajme sa v deň udeľovania Cien Akadémie na začiatok zlatej éry Hollywoodu, keď boli Oscary prvýkrát odovzdané.

Oscary: Od pätnásťminútovej slávnosti cez úplatok čajom až po medzinárodné uznanie SITA/AP Photo/John Locher

soška za čaj

Je 16. máj 1929 a do hollywoodskeho hotela Roosevelt prichádzajú na galavečer filmové hviezdy, aby si prevzali prvé Ceny akadémie. Od „čierneho štvrtka“ a krachu burzy svet delilo ešte pár mesiacov, akcie naďalej utešene rástli a búrlivé dvadsiate roky boli stále búrlivými, hoci dnes už vieme, že nie nadlho. Napriek tomu na prvom odovzdávaní zlatých sošiek nebolo nič veľkolepé, o víťazoch sa vedelo už tri mesiace dopredu a celá ceremónia trvala nakoniec len zhruba štvrťhodinku. Medzi filmovými osobnosťami sa navyše pohybovali aj smrteľníci, ktorí si sem mohli kúpiť vstupenku za 5 dolárov, čo nie je veľa, ani keď to prevedieme na dnešné ceny (cca 90 dolárov).

Prvé Oscary preto oscarovo rozhodne nepôsobili. To sa začalo meniť až postupne počas nasledujúcich rokov. Druhý ročník už bol vysielaný v rádiu, hoci len lokálnou stanicou v Los Angeles, a mená víťazov sa verejnosť dozvedela až počas ceremónie. Prebrať si zlatú sošku od Akadémie filmových umení a vied bolo už od začiatku veľkou prestížou, čo dokazujú kuriózne prípady toho, ako sa jej uchádzači snažili podplácať porotcov. Mary Pickford ich napríklad pozvala k sebe domov na čaj, ktorý musel byť veľmi chutný, lebo zlatú sošku za najlepší herecký výkon napokon aj získala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite