Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Epická Duna, obyčajné šťastie aj trápna matka

.martin Papšo .kultúra .film

Dunaj sa po maďarsky povie Duna. Jeden z prvých veršov básne Mor ho! sa začína slovami „Duní Dunaj“. A pokračovanie filmu Duna v kine naozaj poriadne duní. Bola natáčaná aj v Maďarsku, takže po správnosti by sme ju možno mali volať Dunaj.

Filmy .týždňa: Epická Duna, obyčajné šťastie aj trápna matka PRESSFOTO CONTINENTAL FILM Záber z kanadsko-americkej sci-fi drámy režiséra Denisa Villeneueva Duna: Časť druhá.

mor ho! aj Duna sú epické eposy o boji proti imperiálnej hrozbe. V jednom sa hovorí, že „voľ nebyť, ako byť otrokom“, v tom druhom je mocibažný arcizloduch barón Vladimír. Treba si to rýchlo pozrieť/prečítať, kým si aj v Smere nevšimnú, aké sú to štvavé a protimierové diela. Ale v kine sú aj ďalšie novinky. Presný opak epického zážitku prináša minimalistický príbeh čističa verejných záchodov v Tokiu. Na záver sa dorazíme filmom o matke, ktorá prestáva zvládať povinnosti, trápi sa, a preto na nejaký čas utečie od rodiny. Exit budú hľadať aj utrápení diváci. 

film týždňa: Duna: Časť druhá

Pokračovanie Duny sa začína presne tam, kde nás prvý diel zanechal zvedavých a nedočkavých. Paul Atreides a jeho mama sú jedinými preživšími zákerného útoku Harkonnenovcov. Útočisko nájdu medzi Fremenmi, ktorí veria, že jedného dňa príde mesiáš, aby ich oslobodil. Paul je síce cudzinec, ale všetky znamenia naznačujú, že on by mohol byť ten pravý. Okrem toho sa v zákulisí odohrávajú všakovaké intrigy a boj o moc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite