Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zakázaný bigbiťák

.marian Jaslovský .kultúra .hudba

Po ťažkej chorobe zomrel v piatok 23. 2. večer vo veku 75 rokov Jozef Barina, jeden z posledných žijúcich veľkých originálov éry slovenského „bigbítu“ a formatívnych osobností našej rockovej hudby.

Zakázaný bigbiťák ARCHÍV SKUPINY THE PLAYERS The Players a Jozef Barina v strede s gitarou na streche domu na Hollého ulici 13 v Bratislave.

na gitare začal brnkať v štrnástich. Už v roku 1962 založil skupinu Kométa – ako doslova susedskú kapelu. Býval pri dneškom hoteli Kyjev (cez cestu na Hollého ulici) a chodil si do dvora zabrnkať s kamarátmi. To bol v tých časoch štandardný začiatok kariéry. Hrali hlavne skladby Shadows a Spotnicks a pár pesničiek Cliffa Richarda, ktoré však spieval druhý gitarista. Prvé pokusy o vlastnú tvorbu ostali bez konkrétneho výsledku a rozpačité. Odchodom a výmenou časti členov vznikla v roku 1963 skupina s prostým menom The Players.

the players: ambicózny vstup na scénu

Kapela bola ambicióznejšia a hrala (a aj vďaka vlastnému technikovi znela) oveľa lepšie ako jej predchodkyňa. Repertoár opäť tvorili prevažne inštrumentálky, ale postupne ho dopĺňali vlastné skladby. Players začali nahrávať v rozhlasovom štúdiu a z hotových nahrávok potom vydal bratislavský Supraphon (vtedy ešte Opus neexistoval) celkovo tri trojskladbové malé platne. 

To bolo viac, ako sa podarilo legendárnym The Beatmen. „Kapela však nahrala bezmála 30 skladieb, z ktorých sa väčšina bez stopy nevysvetliteľne stratila. Single sa však dobre predávali v bývalej NDR, a tak z iniciatívy redaktora Supraphonu Júliusa Letňana sa Players konečne dostali pod ochranné krídla Slovenského ochranného zväzu autorského,“ uvádzajú Fedor Frešo a Tomáš Berka v knihe Rocková Bratislava. Ale, ako to chodí, kapela sa v najlepšom rozpadla. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite