Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Sarkastický učiteľ, chorá mama a moderný Shakespeare

.martin Papšo .kultúra .film

Mesiac plný škaredých výročí sa práve skončil, ale pamäť (zvlášť u nás) treba trénovať neustále. Spomínanie či rôzne formy návratov sú prítomné aj v nových filmoch v kinách. Často to bude smutné, ale nájde sa aj trochu miesta pre humor.

Filmy .týždňa: Sarkastický učiteľ, chorá mama a moderný Shakespeare SEACIA PAVAO/FOCUS FEATURES/AP/SITA Dominic Sessa ako študent Angus Tully a Paul Giamatti ako profesor Paul Hunham vo filme režiséra Alexandra Payna Zimné prázdniny.​

najprv sa vrátime o 50 rokov dozadu na prestížnu internátnu školu, kde je úplne nekompatibilná trojica nútená stráviť spolu celé zimné prázdniny. Následne sa prizrieme bližšie jednému zákernému Nemcovi, ktorý rád schováva veci. Na záver sa pri romantickej komédii necháme inšpirovať slávnym klasikom.

film týždňa: Zimné prázdniny

Profesora Hunhama nemajú radi študenti pre vysoké nároky a tiež sarkazmus, ktorý na nich s gustom aplikuje. Kvôli povahe samotárskeho mrzúta nie je veľmi obľúbený ani medzi kolegami a riaditeľa školy vytáča svojou tvrdohlavosťou. Nemá rodinu, a preto je určený ako dozor pre tých nešťastníkov, ktorí nemajú kam ísť počas zimných prázdnin. Nakoniec mu spoločnosť robí len jeden neprispôsobivý študent a školská kuchárka, ktorá prišla o syna vo Vietname. Trojica, ktorá by inak sotva spolu strávila čo i len minútu. 

Alexander Payne, dnes už etablovaný tvorca vynikajúcich komediálnych drám, sa prvýkrát výraznejšie presadil pred 20 rokmi filmom Bokovka. Táto nenápadná komédia s Paulom Giamattim v hlavnej úlohe mu priniesla – možno prekvapujúco, ale určite zaslúžene – Oscara za scenár. Odvtedy pravidelne potvrdzuje, že to nebola náhoda, a teraz prichádza s novinkou Zimné prázdniny, kde znova spojil sily s excelentným Paulom (stretávať by sa mohli aj častejšie).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite