Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oppenheimer získal sedem cien BAFTA. Barbie a Vrahovia mesiaca kvetov pohoreli

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Ceny Britskej akadémie filmového a televízneho umenia dokazujú, že fenomén Barbenheimer síce ovládol kiná, ale udeľovania cien už nie. Kým Oppenheimer si na konto pripísal ďalší úspech, Barbie sa musela uspokojiť iba s nomináciami.

Oppenheimer získal sedem cien BAFTA. Barbie a Vrahovia mesiaca kvetov pohoreli SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP Režisér Jonathan Glazer (vľavo) a producent James Wilson, víťazi najlepšieho britského a cudzojazyčného filmu „Zónu záujmu“ na 77. ročníku udeľovania filmových cien Britskej akadémie, BAFTA, 18. 2. 2024

už udelené filmové a televízne ocenenia nám predpovedajú, čo môžeme očakávať od marcových Oscarov. Niektoré snímky totiž žnú úspech s každým ďalším ocenením. 77. ročník udeľovania cien BAFTA patril trojici filmov Oppenheimer, ChudiatkoZóna záujmu.

Jednoznačným favoritom bola životopisná dráma režiséra Christophera Nolana, ktorá premenila sedem z trinástich nominácií. Oppenheimer, ktorý má na konte aj päť Zlatých glóbusov, sa stal najlepším filmom. Porota ocenila aj réžiu, kameru a strih. Ludwig Göransson bol ocenený za hudbu vytvorenú pre film. Cillian Murphy už v predchádzajúcich úlohách dokázal svoje herecké kvality, ale až stvárnenie inteligentného, ale komplikovaného teoretického fyzika mu môže priniesť to najväčšie herecké ocenenie – cenu Akadémie. Jeho herecký kolega Robert Downey Jr. sa stal najlepším hercom vo vedľajšej úlohe. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že o pár týždňov si Nolanova snímka o vývoji atómovej bomby pridá do zbierky aj Oscara.

Susan Downey, a Robert Downey Jr.SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/APSusan Downey, a Robert Downey Jr.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite