Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 17. – 18. február

.mariana Jaremková .kultúra

...víkend a terapia umením s plan.art.

plan.art: Víkendový TO DO list 17. – 18. február

kam do galérie

lucia Dovičáková: Prázdny dom

Nová životná etapa, nová téma, nová výstava. Tentoraz je tou témou domov. Lucia Dovičáková absurdne, expresívne a surreálne opäť spracováva podnety z osobného života, ale robí to tak, že získavajú všeobecnejšie posolstvo, univerzálnu naliehavosť, a pritom nestrácajú na autentickosti. Keď k tomu pridáme osobitý maliarsky rukopis, voľbu výrazových prostriedkov, vizuálnu naráciu, dostávame jedinečný a nezameniteľný obraz umelkyne. 

Na plan.art si čoskoro budete môcť vypočuť rozhovor s Luciou Dovičákovou, zatiaľ krátky úryvok nájdete na tomto odkaze.

kde: Atelier XIII, Panská 13, Bratislava

kedy: štv – ne: 14.00 – 18.00

KAFKAesque

Výstava KAFKAesque je reflexiou Kafkovho diela a poetiky v súčasnom výtvarnom umení. 33 vystavujúcich autorov z celého sveta cez rôzne médiá – film, maľbu, sochu atď. reflektuje Kafkove dielo perspektívou súčasného sveta, ktorý sa nachádza v bode, kde staré už neexistuje a nové sa ešte nezrodilo.

O výstave sme sa rozprávali s riaditeľom Centra súčasného umenia DOX a spolukurátorom výstavy KAFKAesque Leošom Válkom. Rozhovor si budete môcť vypočuť na plan.art už čoskoro, zatiaľ krátke predstavenie konceptu výstavy nádejte tu.

kde: Centrum súčasného umenia DOX, Poupětova 1, Praha

kedy: str – ne: 12.00 – 18.00

jan Švankmajer/ Václav Švankmajer: Princip imaginace

Jan Švankmajer a jeho syn Václav spolu nikdy nevystavovali, takže táto výstava je zaujímavou možnosťou sledovať kde sa poetiky otca a syn stretávajú i keď obaja sa pohybujú v iných, no rovnako surreálnych svetoch – u Jana Švankmajera zaujímavé a vtipné novinky ako fraktúry a mineralógia a u Václava temný kyber punkový svet.

kde: Galerie 1, Štěpánská 47, Praha

kedy: ut – pi: 10.00 -12.00, 13.00 – 18.00; sobota 10.00 – 14.00 

YOKO ONO: MUSIC OF THE MIND

Viac ako 200 diel vrátane partitúr, inštalácií, filmov, hudby a fotografií. Výstava odhaľuje prelomový prístup  priekopníčky raného konceptuálneho a participatívneho umenia, filmu a performance Yoko Ono k jazyku, umeniu a participácii, ktorý neprestáva komunikovať so súčasnosťou. To všetko na časovej ploche od polovice 50. rokov 20. storočia až dodnes. Prehliadka sleduje jej vývoj ako umelkyne a skúma niektoré z najdiskutovanejších a najsilnejších diel a performancií, vrátane napr. zakázaného filmu č. 4 (Bottoms), ktorý vytvorila ako „petíciu za mier“ (1966-67). Výstava je interaktívna  a zážitková.

kde: Tate Modern, Banside, Londýn

kedy: po - ne: 10.00 - 18.00

kam do divadla 

trio Olga: Memoroom

Surealistická tragikomédia fyzického divadla Trio Olga, ktorá sa pohráva s témami straty pamäti, identity, vlastných myšlienok, lásky a reality. Projekt Memoroom je štylizovaným divadelným pokusom o zachytenie procesov pamäti, ktoré vnímame nie len ako pasívne zrkadlenie a ukladanie obrazov minulosti, ale najmä ako aktívny faktor vnímania, posudzovania a formovania našej prítomne prežívanej reality.

kde: SND

kedy: sobota 17. 2. o 19.30

mestské divadlo Žilina: A je tu zas (r. Filip Nuckolls)

Takmer sedemdesiat rokov po svojom páde sa Adolf Hitler za záhadných okolností prebúdza v súčasnom Berlíne. Čoskoro ale zisťuje, že svet okolo neho sa radikálne zmenil. Až na jednu vec. V niektorých názoroch ostal prekvapivo radikálnym. Vďaka tomu si Hitlerove plamenné vyjadrenia a kontroverzné témy nájdu miesto v televízii a získavajú čoraz väčšie publikum. Jeho mediálna sláva mu umožňuje povedať prakticky všetko. Okrem televízie ovládne aj youtubový kanál a webové stránky. Nebezpečný zločinec sa za pomoci nových spolupracovníkov a nadšených divákov stáva charizmatickou mediálnou hviezdou. Narastajúcemu počtu fanúšikov sa zdá, že za čias toho „skutočného“ Hitlera predsa nebolo všetko až tak zlé. Drsná satira provokuje a obnažuje politické zlo ukryté za nezištnou maskou zábavy. Ukazuje mediálnu moc a jej ambície, skúma vzťah spoločnosti k populizmu a nostalgii starých čias. Hoci je príbeh Hitlerovho zázračného prežitia na prvý pohľad absurdný, jeho mediálny príbeh je naopak mrazivo pravdivý a deje sa aj na našich obrazovkách. Sme dostatočne obozretní?

kde: Mestské divadlo Žilina

kedy: sobota 17. 2. o 19.00

do kina

raffael - mladý génius

Päťsto rokov od úmrtia jedného z najlepších renesančných umelcov Raffaela Santiho (1483-1520), autora výnimočných portrétov žien, pripomína výpravný dokument „Raffael – mladý génius“. Osobnosť tohto významného renesančného maliara nachádza najmä v jeho pôsobivých portrétoch žien  Vďaka príspevkom medzinárodne uznávaných odborníkov tento dokumentárny film umožní divákom objaviť najdôležitejšie mestá a miesta v živote tohto renesančného majstra.

kde: kino Nostalgia, Bratislava

kedy: sobota 17. 2. o 18.00

amadeus: režisérska verzia

Strhujúci príbeh o konflikte geniality a priemernosti. Jedinečný historický veľkofilm nie je oslavou legendy, ale skutočného človeka s výnimočným nadaním aj chybami.

Táto výnimočná projekcia sa uskutoční v rámci programu Konvergencií v deň 92. nedožitých narodenín Miloša Formana a 40 rokov od premiéry pôvodnej filmovej verzie. Čo sa zakladá vo filme na pravde a čo je len mýtus? To sa dozviete v krátkej diskusii pred projekciou.

kde: kino Lumière, Bratislava

kedy: nedeľa, 18. 2. o 18.00

z gauča

františek Vláčil (DAFilms)

V pondelok si pripomenieme 100. výročie narodenia režiséra Františka Vláčila. Solitér československého filmu, maliar filmových obrazov, básnik filmovej reči. Na DAFilms si môžete pozrieť nielen jeho vrcholné diela Markéta Lazarová a Údolí včel, ale môžete objavovať aj jeho menej známe, intímne a osobne ladené filmy alebo celkom ojedinelé krátke filmy z jeho rannej tvorby.

navalny, r. Daniel Roher (HBO Max)

Dokument, ktorý je rovnako strhujúci ako akýkoľvek thriller pripomína život a boj ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného. Režisér opísal film ako „príbeh jedného muža a jeho boja s autoritatívnym režimom“. Skončil sa 16. 2. 2024.

čo počúvať

david Eugene Edwards: Hyacint

David Eugene Edwards (55) a jeho hudba je spojená s kapelami 16 Horsepower a Wovenhand. Minulý rok nahral svoj  prvý sólový album a je to mimoriadne silný hudobný zážitok. Na rozdiel od rockovejších Wovenhand dáva na svojom debutovom albume dôraz na deklamujúci (či skôr kazateľský) spev s minimom inštrumentácie. Pochmúrne krásne, pulzujúce, introspektívne. 

čo čítať

roland Barthes: Denník smutku

Matka bola v živote spisovateľa a filozofa Rolanda Barthsa nejdôležitejšou postavou. Deň po jej smrti, 25. 10.1977, si začal viesťt Denník smútku. Sú v ňom odkazy na súbežne písané dielo Svetlá komora, ku ktorému ho inšpirovala jedna z matkiných fotografií ako aj sen napísať proustovský román Vita Nova. Ako sa dočítame: “V první řadě je ale tento intimní dokument spouštěním žebříku do propasti posledních tří let, o které ji přežil.”

milan Kolář: Trnitá cesta. Gustav Meyrink a Praha

Osem rokov trvalo, kým sa z neúspešného pražského bankára Gustava Meyera stal spisovateľ Gustav Meyrink. A boli búrlivé. A inšpiratívne. V knihe sú, okrem iného, uverejnené listy   Meyrinkovi od jeho duchovného majstra  Mailändera. Grafická úprava knihy presne kopíruje nemecké vydanie Meyrinkovho debutu Der heisse Soldat.

..a tešíme sa na Konvergencie a  na Filmový kabinet špeciál: Alfred Hitchcock

Bratislavské Kino Lumière počas piatich týždňov od 13. 2. do 12. 3. každý utorok o 18:00 ponúkne v zreštaurovanej 4K verzii päť filmov majstra napätia: Ani tieň podozrenia (1943), Okno do dvora (1954), Vertigo (1958), Na sever severozápadnou linkou (1059) a Psycho (1960). Všetky budú sprevádzané lektorskými úvodmi filmovej teoretičky Kataríny Mišíkovej. A to nielen v Kine Lumière, ale aj na plan.art, kde si každý víkend v rubrike film.plan budete môcť prečítať o aktuálnom titule naplánovanom na nasledujúci týždeň. Najbližšie je na programe Okno do dvora, prečítajte si o ňom už dnes.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite