Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Emancipačný sex, bedačenie dôchodcov aj tajní agenti

.martin Papšo .kultúra .film

Ženy teraz dostali od Smeru a spol. predčasný darček k MDŽ, ale to nie je všetko. Do kín prichádzajú tri novinky, kde hrá hlavnú úlohu nežné pohlavie. Buď sa pri nich budete nahlas baviť, alebo od úžasu onemiete a celý film premlčíte.

Filmy .týždňa: Emancipačný sex, bedačenie dôchodcov aj tajní agenti asfk Eli Skorčeva ako Blaga v bulharskej dráme režiséra Stefana Komandareva Blažine lekcie.

najprv sa pozrieme na to, ako šmejdi v Bulharsku ožobračujú dôchodkyňu, ktorej nemá kto pomôcť, a tak si začne pomáhať sama. Potom zistíme, že Barbie dostala v boji o zlaté sošky silnú konkurenciu a bude zrejme bez šance popri chudiatku, ktoré si svoje emancipačné sebauvedomenie realizuje prostredníctvom objavovania vlastnej sexuality. Záver bude patriť úspešnej spisovateľke románov o tajných agentoch. Je taká dobrá, až to pre ňu začne byť nebezpečné.

film týždňa: Blažine lekcie

Blaga je učiteľka na dôchodku, ktorá nedávno zosnulému manželovi našla dôstojné miesto večného odpočinku. Lenže vzápätí sa stane obeťou telefonického podvodu a príde o všetky úspory vrátane peňazí na pomník. Nikto jej nedokáže pomôcť a sama sa aj trochu hanbí, že tak hlúpo naletela. Podobné chyby totiž svojim bývalým žiakom netolerovala. Keď sa už zdá, že je všetko stratené, naskytne sa jej jedna lákavá príležitosť. 

Blažine lekcie je sugestívna dráma, ktorej režisér Stephan Komandarev sa programovo venuje kritizovaniu sociálno-ekonomickej situácie v postkomunistickom Bulharsku. Nechal sa počuť, že v krajine s takými problémami, aké má tá jeho, by nemohol točiť romantické komédie. Možno len nie je veľmi scestovaný, ale nemusel sa preto navážať do iných žánrov. Svoj kritický pohľad upriamil na zneužívanie dôchodcov. Sú totiž vďačným terčom rôznych podvodníkov a organizovaných zločineckých skupín (tá z úvodu ich tiež často zneužíva). Ale nezostávame len pri dramatickom opisovaní osudu jednotlivca a ambície filmu rozhodne presahujú fiktívnu investigatívu, ktorá by mala pred niečím podobným varovať. Čaká nás niekoľko prekvapujúcich zvratov a občas sa ocitneme až na hranici civilného trileru. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite