Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rádio je dnes pre Afganky jediným zdrojom vzdelania. Už storočie nám prináša informácie aj zábavu

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Po tlači, ktorá zmenila spôsob, akým sa k ľuďom dostávajú informácie, pribudlo rádio. Prinieslo so sebou neutíchajúci príval informácií, ku ktorým sa ľudia dostali z pohodlia domova. Kedysi sa tešilo vplyvu a poslucháčskej priazni, dnes oboje stráca.

Rádio je dnes pre Afganky jediným zdrojom vzdelania. Už storočie nám prináša informácie aj zábavu pexels.com

rádio a rozhlas sú i napriek niekdajším predpovediam, že rozmach televízie spôsobí ich zánik, stále súčasťou našich životov. Hoci už svoje najlepšie roky majú za sebou, nič nenasvedčuje tomu, že by sa blížil ich definitívny koniec. Spolu so svojím mladším bratom podcastom majú miesto v rámci našich denných rutín. Ich najväčšou výhodou oproti konkurenčným masmédiám je, že sa dajú počúvať prísluchovo – popri inej činnosti. 

Rádiové a rozhlasové vysielanie, ako aj podcasty počúvame počas cesty do práce, pri športe, upratovaní či varení. Fajnšmekeri si na ich počúvanie vyhradia samostatný čas, počas ktorého sa nevenujú žiadnej inej aktivite, maximálne prechádzke po okolí. Auditívne médiá sú totiž veľmi dobrým zdrojom informácií. Zároveň platí, že sluchom vnímame menšie množstvo informácií v porovnaní s audiovizuálnymi zdrojmi.

vzdelanie afganských žien

Svetový deň rádia vyhlásilo UNESCO. Jeho generálna riaditeľka Audrey Azoulayová vo svojom vyhlásení vyzdvihla dôležitosť rádia. Stále ho celosvetovo počúvajú štyri miliardy ľudí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite