Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čas (bez)nádejí

.martin Horička .kultúra .film

Nový historický seriál RTVS podrobne ilustruje na osudoch jednej rodiny, ako dokážu veľké dejiny ovplyvniť tie naše malé, osobné. A prečo by sme nemali byť ľahostajní k tomu, čo sa deje okolo nás.

Čas (bez)nádejí PRESSFOTO RTVS Zuzana Mauréry, Daniel Žulčák a Dominika Morávková-Zeleníková ako matka Gréta, syn Géza a jeho žena Róza v historickom seriáli z dielne RTVS čas nádejí, ktorý mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951.

prvá polovica 20. storočia patrí medzi najhoršie historické úseky našich moderných dejín. Prvá svetová vojna, Veľká hospodárska kríza, druhá svetová vojna, holokaust a komunistický prevrat. Väčšina negatívnych výročí, ktoré si v 21. storočí pripomíname, spadá práve do tohto obdobia. Medzi rokmi 1910 až 1950, iba počas štyroch desaťročí, si obyvatelia Slovenska prešli piatimi politickými režimami; nemalá časť z nich preto kabát prevrátila viackrát v priebehu niekoľkých rokov. 

Nový dobový seriál Čas nádejí z dielne RTVS sa pokúša všetky tieto prudké zmeny zachytiť na osude jednej rodiny z Bratislavy. Jej príbeh má byť ilustráciou prebiehajúcich spoločenských zmien a často tak aj pôsobí. Napriek tomu je to zaujímavý počin so svojou vlastnou výpovednou hodnotou, ktorý materializuje na televíznych obrazovkách najtemnejšie obdobie našich moderných dejín a ponúka ho divácky stráviteľnou formou. Hoci neprináša po príbehovej alebo filmárskej stránke nič nové ani originálne.

prešporská rodina

Tvorcovia seriálu pracovali zrejme podľa jasného zadania – priviesť k životu dejiny prvej polovice 20. storočia. A dať im tvár. Ako hovorí autorka príbehu Scarlett Čanakyová, ich cieľom bolo spojiť „malé, súkromné rodinné dejiny s tými veľkými“ a „ukázať, čo sa nám deje so životmi, keď nám do nich vstúpia geopolitické zmeny.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite