Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Výlet do fantázie, na teambuilding aj do vnútra duše

.martin Papšo .kultúra .film

Čeliť neúprosnej realite je niekedy náročné. Niekomu pomáha únik do fantázie, iní siahajú po alkohole či ženách. Ak tie práve neušli do sauny. Tak nám to aspoň naznačujú tri novinky v kinách, čo je, mimochodom, tiež dobrý spôsob úniku.

Filmy .týždňa: Výlet do fantázie, na teambuilding aj do vnútra duše PRESSFOTO ASFK Záber z japonského animovaného fi lmu z produkcie štúdia Ghibli Chlapec a volavka. Scenár a réžia: Hajao Mijazaki.

slová mainstream a alternatíva v poslednom čase stratili svoj pôvodný význam. Dnes takto odlišujeme médiá podľa ich vzťahu k pravde. V rámci kultúry k nej mali väčšinou bližšie skôr alternatívne diela než masová zábava stredného prúdu. Zadeliť nové filmy do týchto kategórií nebude problém. Vo všetkých zohráva dôležitú úlohu tradícia. Najprv nás majster japonského animovaného filmu zavedie do čarovného sveta fantázie. Potom si v prostredí estónskej dymovej sauny vypočujeme intímne príbehy niekoľkých žien. Na záver sa vrátime domov a bohapusto sa ožerieme.

film týždňa: Chlapec a volavka 

Dospievajúci chlapec Mahito príde pri požiari nemocnice o svoju mamu. O nejaký čas si jeho otec nájde novú manželku a odsťahujú sa z Tokia na vidiek. Mahito si na novú situáciu ťažko zvyká, ale všetko sa zmení, keď stretne hovoriacu volavku. Tá chlapcovi sľúbi, že ho zavedie za jeho mamou, ktorá vraj stále žije. Vyberú sa spolu do opustenej veže, v ktorej je ukrytý svet plný fantázie a snov. 

Chlapec a volavka je rozlúčkový film slávneho japonského animátora Hayaoa Miyazakiho. Podobne bolo uvádzané aj jeho predošlé dielo, takže sa nič nedá vylúčiť. Ak by to aj bol jeho posledný film, syn Goro ide v tatkových šľapajach, takže o nové príbehy bude postarané. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite