Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlaté glóbusy ovládol Oppenheimer. Ako sa darilo Anatómii pádu či Barbie?

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Favoritmi Zlatých glóbusov boli snímky Oppenheimer a Barbie, ktorých spoločné premietanie možno označiť za filmový počin minulého roku. Najviac nominácií – deväť – získala komédia o najznámejšej bábike. Za ňou nasledoval s ôsmimi nomináciami príbeh muža, ktorý vytvoril jadrovú bombu. Koľko sošiek nakoniec získali?

Zlaté glóbusy ovládol Oppenheimer. Ako sa darilo Anatómii pádu či Barbie? SITA/AP Photo/Chris Pizzello Cillian Murph

najlepšou drámou minulého roku sa stal Oppenheimer režiséra Christophera Nolana. Snímka dostala cenu aj za najlepšou réžiu či mužské herecké výkony Cilliana Murphyho a Roberta Downeyho Jr. a najlepšiu pôvodnú hudbu.

Pri snímke Barbie režisérky Grety Gerwingovej sa tak trochu očakávalo, že sa stane najlepšou komédiou roku 2023, no o toto prvenstvo ju pripravila snímka Chudiatko. Emma Stone za úlohu v nej získala ocenenie v kategórii najlepšej herečky vo filmovom muzikáli alebo komédii. Surrealistické sci-fi, ktorého režisérom je Jorgos Lanthimos, zaujalo divákov aj kritikov príbehom ženy, ktorú vedec priviedol späť k životu a ktorá od neho nakoniec utečie, aby okúsila skutočnú slobodu.

Emma StoneSITA/AP Photo/Chris PizzelloEmma Stone

Napriek tomu ani Barbie neodišla naprázdno. Stala sa víťazkou v novovzniknutej kategórii zameranej na návštevnosť a tržby. Za dva týždne od premiéry tržby snímky presiahli miliardu dolárov. Barbie rovnako bodovala aj v kategórii najlepšej pôvodnej piesne. Tou sa stala skladba What Was I Made For? od Billie Eilish a jej brata Finneasa O’Connella.

Billie Eilish a jej brat Finneas O’ConnellSITA/AP Photo/Chris PizzelloBillie Eilish a jej brat Finneas O’Connell

Veľké šance na výhru sa predpokladali i pri francúzskej snímke Anatómia pádu režisérky Justine Trietovej. Tá spolu s  Arthurom Hararim získala ocenenie za najlepší scenár. Snímka sa stala najlepším cudzojazyčným filmom. Dokázala tak, že je oprávnene považovaná za jeden z najlepších filmov uplynulého roku. 

Veľké očakávania mali tvorcovia aj od diela Martina Scorseseho Vrahovia mesiaca kvetov, v ktorom hrali Leonardo DiCaprio a Robert De Niro. Ani jeden z nich si však sošku domov neodniesol. Urobila tak Lily Gladstone, a to v kategórii za najlepší ženský herecký výkon vo filmovej dráme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite