Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 6. – 7. január

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 6. – 7. január pulp fiction

...ani sa nebudeme tváriť, že sa nám chce ísť von a tak spolu s nami počúvajte, čítajte, dívajte sa s nami z gauča, vo vani, v posteli...alebo kde to máte radi

obrázky:

Viedenský Belveder pri príležitosti 300. výročia  dokončenia paláca sprístupnil online svoju výstavnú históriu za posledných viac ako 100 rokov (najstaršia je z r. 1918). Virtuálne si tak môžete pozrieť viac než 600 výstav, ktoré ukazujú nielen široký umelecký záber, ale je zaujímavé nimi prechádzať a sledovať ako sa menila napr. výstavná prax. Belveder je vôbec prvým rakúskym múzeom, ktoré sprístupnilo archív svojich výstav online a má v pláne takto sprístupniť každú ďalšiu ukončenú výstavu. 

Digitalizácia trvala 8-člennému tímu asi rok. Archív postupne dopĺňajú o rôzne archívne materiály, texty z dobovej tlače, poskladať si môžete celý dobový kontext.  „Sme radi, že digitalizáciou výstavnej histórie umožňujeme našim návštevníkom participovať na širokom a mnohostrannom poznaní,“ povedala generálna riaditeľka múzea Stella Rollig.  Stránka je veľmi prehľadná, môžete sa orientovať podľa svojho záujmu, či vás zaujímajú vybrané obdobia, štýl, žánre, umelci, alebo dokonca konkrétne motívy.  Prístup do digitálneho archívu Belvederu je zdarma, nie je potrebná ani žiadna registrácia.

Toyen: Ležiaci ženský akt (1935)Toyen: Ležiaci ženský akt (1935)

digitálna DADA knižnica 

Máte radi DADA? Tak pre vás je tu online originálna digitálna DADA knižnica. A aj keď by ste čakali, že vznikla v Európe, kde má hnutie svoje korene a silné zázemie, tak s iniciatívou prišla univerzita v americkej Iowe, ktorej súčasťou je už od r. 1979 aj dada archív. Katalógy, vzácne dobové filmy,  publikácie atď., spolu viac ako 60 000 titulov si teraz môžet prezerať v zdigitalizovanej podobe.  

Dizajn stránky je verný duchu DADA a nájdete tam všetky veľké mená či už výtvarníkov, performerov, divadelníkov, básnikov, ktoré sú s DADA spojené - Hugo Ball, Tristan Tzara, Marcel Janco, Sophie Tauber, Francis Picabia, Emmy Hennings, Raoul Huasman, Kurt Schwiters, Man Ray, Marcel Duchamp, André Breton, Louis Aragon,  Max Ernst, Paul Eluard, Otto Hrubý a veľa dalších.

pohyblivé obrázky:

...skutočný zločin aj hra na zločin

berlín (Netflix) 

La casa de papel sa stal fenoménom a tak sa dalo čakať, že záverečnou sériou sa všetko skončí. Už v nej tvorcovia vrátili do príbehu obľúbeného Berlína, milovníka umenia, krásy, všemožných pôžitkov a žien (aj mužov). Postava, ktorú všetci na začiatku pôvodnej série neznášali sa stala miláčikom divákov a diváčiek až si vyslúžila samostatnú sériu, ktorá nerobí kultovému seriálu hanbu, čo nebýva častý úkaz. Spin-off aj bez masiek Dalího uchováva štýl La casa de papel, rozohráva s plezírom žánrovú hru rovnako ako akciu ...a jednoducho baví. Nič viac, nič menej.  Berlín - Paríž, klenoty, punkové aj jazzové kluby, opäť skvelý soundtrack...

john Lennon: Vražda bez súdu (Apple tv+) 

Trojdielna miniséria sa vracia ku dňu, kedy sa doslova zastavil svet po tom, čo sa rozšírila správa o smrti Johna Lennona a snaží sa ponúknuť zatiaľ najkomplexnejší pohľad na okolnosti vraždy a všetkého, čo po nej nasledovalo. V jednotlivých častiach - Posledný deň, Vyšetrovanie a Súd priatelia, očitý svedkovia, lekári a vyšetrovatelia  spomínajú, odhaľujú čo sa v deň vraždy vlastne stalo. Nechýba množstvo unikátnych záznamov a nahrávok, napr. ako sa právnici pripravujú na obhajobu najnenávidenejšieho muža sveta a radia mu ako vypovedať.

nenahradí, ale poteší:

debris Company: Hunger (Dramox) 

Hladné telo sa dá zachrániť príjmom potravy, čo však robiť, keď je hladná duša?

Inscenácia voľne inšpirovaná rovnomenným, čiastočne autobiografickým románom Hlad nórskeho spisovateľa, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, Knuta Hamsuna, predstavuje a analyzuje pojem hladu nielen z hľadiska jeho telesnej podstaty, ale tiež ako silnejúci fenomén súčasnosti – symbol človeka bolestne cítiaceho svoju prázdnotu a hladujúceho po živote, ktorý sa túto prázdnotu usiluje všemožne zaplniť a svoj hlad všemožne nasýtiť.

dezorzovo lútkové divadlo: Perun, Hrom bezbožných alebo Pogrom Slávia (Dramox)

Bizarná komédia o živote starých pohanských bohov a mýtických slovanských superhrdinov. Bábková komédia zo života dávnych pohanských bohov a bájnych slovanských superhrdinov, krutá satira súčasných etnických a náboženských konfliktov,  schopná konkurovať ktorýmkoľvek večerným správam. Pikantnú a provokatívnu hru plnú dobrodružstva a exotiky, akcie aj erotiky podľa starobylých manuskriptov napísal Aladár Hrča. 

song na víkend:

6. januára si pripomíname nedožité 78. narodeniny spoluzakladateľa, speváka, skladateľa a gitaristu Pink Floyd SYDA BARETTA. Aj keďbol súčasťou skupiny iba krátko (kvôli psychickým problémom súviacimi s užívaním najmä LSD) a jeho sólová kariéra (podporovaná aj ďalej členmi Pink Floyd) bola rovnako krátka, zostáva jeho meno výrazne prítomné v dejinách rocku, za svoj inšpiračný zdroj ho uvádza množstvo hudobníkov, medzi nimi napr. David Bowie, Barrett  inšpiroval aj celú neopsychedelickú vlnu na začiatku 80. rokov.  David Gilmour o ňom povedal: „zapamätajte si ho ako šialeného génia, ktorý nás všetkých rozosmial svojimi úžasne výstrednými piesňami o motorkách, škriatkoch a strašidlách. Jeho kariéra bola bolestne krátka, no napriek tomu sa dotkol viac ľudí, ako kedy mohol vedieť.“

Syd Barrett, jeho génius a pád, sú prítomné vo viacerých skladbách Pink Floyd. My vyberáme pre tento víkend song Shine On You Crazy Diamond, 9-dielnu poctu Barrettovi, ktorá zaberá takmer celý album Wish You Were Here. Syd dokonca aj náhodou prišiel do štúdií Abbey Road práve keď sa skladba na jeho počesť nahrávala a na otázku ako sa mu páči poznamenal - „znie trochu staro“. 

have You Got It Yet? The Story of Syd Barrett and Pink Floyd 

Príbeh Syda Barretta rozpráva film Have You Got It Yet? The Story of Syd Barrett and Pink Floyd. tvorivej dvojice Storm Thorgerson - Roddy Bogawa. Už podľa mena Storm Thorgerson (jeden z dvojice dizajnérskeho dua Hipgnosis, ktoré vytvorilo takmer všetky obaly Pink Floyd, ale aj Led Zeppelin a sú autormi mnohých ďalších slávnych coverov) je jasné, že film vznikal veľmi dlho (Storm zomrel v r. 2013). 

Dvojica sa stretla pri nakrúcaní Bogawowho dokumentu Taken By Storm: The Art of Storm Thorgerson and Hipgnosis (2011) a ich spolupráca sa rozvinula do príprav filmu venovanému Sydovi Barrettovi. Storm Thorgerson nakrútil rozhovory skoro so všetkými, ktorí boli Sydovi blízko a tým, že sám bol toho všetkého súčasťou, sú rozhovory veľmi dôverné. 

Thorgerson a spolurežisér Roddy Bogawa spojili nielen troch preživších členov kapely, ale aj pôvodných manažérov skupiny, Barrettove priateľky, kolegov a hudobníkov ako sú napr. Pete Townshend z Who či Graham Coxon z Blur. „Tento chlapík zmenil životy všetkých okolo seba a...„hovorí v záveer filmu pôvodný spolumanažér Andrew King “...je to hrozný príbeh, veľmi, veľmi smutný príbeh.“ Film pracuje okrem toho s bohatým archívnym materiálom a krátkymi hranými impresiami. 

Najemotívnejšou scénou ale zostáva moment, kedy členovia kapely spomínajú, ako sa Barrett jedného dňa v roku 1975 náhle objavil v Abbey Road Studios práve keď nahrávali skladbu Shine On You Crazy Diamond a dokonca im ponúkol pomoc. Spočiatku ho nikto nespoznal, pretože mal nadváhu a oholenú havu i obočie.  Zostal tam iba pár hodín a potom ho už nevideli. Svedkami sú iba fotky, ktoré sú vo filme ukázané. Dokument Have You Got It Yet? The Story of Syd Barrett and Pink Floyd, pocta vizionárovi s tragickým osudom, nazývaným aj Ikarus s gitarou, sa premieta zatiaľ iba v zahraničných kinách, zostáva dúfať, že vyjde na DVD, alebo sa objaví aj v našej lokálnej ponuke niektorej z VOD platforiem. 

čítajte očami aj ušami: 

Do psieho počasia čo iné ako Psie dni od Dušana Mitanu, či už ako knižku, alebo si ju (do sobotnej polnoci dokonca zadarmo) môžete vypočuť. A to spolu s veľa veľa ďalšími titulmi nielen od Mitanu. Výber naprieč domácimi autormi je naozaj široký, takže nehľadajte výhovorky, niečo si tam nájde každý.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite