Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radosť .týždňa: Rado-sť bez výčitiek?

.rado Macko .kultúra

Na jednej našej redakčnej porade (ktorú som nestihol) prišiel kolega Jaslo s nápadom robiť rubriku s názvom „Radosť .týždňa“. Dopočul som sa o nej neskôr, keď ju pripomínal emailom, a kolegynka Zuzka, s ktorou som akurát preberal vydavateľské veci, mi porozprávala, čo o tom na tej porade hovoril. Uložil som si túto informáciu v útrobách mojej hlavy s visačkami na zaradenie medzi zaujímavé a na zamyslenie sa.

Radosť .týždňa: Rado-sť bez výčitiek? youtube

je to už niekoľko týždňov či dokonca cez mesiac. Visačky visia nepohnute a ja práve zisťujem, že som sa k tomu stále nedostal. Uvedomil som si, že to je okrem iného aj preto, že sa možno bojím rozmýšľať o radosti ako takej. Nechápte ma zle, drahí čitatelia, dennodennú radosť si užívam plným dúškom. No to je v podobe radosti typu denných žartíkov z kolegov, z občasnej radosti z dobrého jedla či stretnutia tých správnych ľudí. No hlbokú a plnú radosť zo života som si ako keby nemohol dopriať. Ako by som si veru aj mohol, keď Ukrajinu a vlastne Európu napadlo Rusko (na Slovensku a v Maďarsku, žiaľ, aj víťazí), ako by som mohol, keď teroristi rôznych organizácií napadli Izrael, ako, keď je všade toľko bolesti, utrpenia a smrti? 

A tu prichádza to zamyslenie a pátranie v pamäti po tej radosti. Kedy som si naposledy dovolil zažiť čistú nefalšovanú radosť bez výčitiek? A z čoho som ju mal? Rekapituláciou prichádzam na to, že, anciáša, žijeme veru vo veľmi smutnom svete. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite