Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Nemecku premietali na výročie vzniku filmového Winnetoua jeho zreštaurovanú verziu

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Divoký západ inšpiroval mnohých filmárov natoľko, že doň zasadili dej svojich diel. Azda najznámejšie sú dobrodružstvá Winnetoua a Old Shatterhanda. Sympatická dvojica pokrvných bratov z dielne režiséra Haralda Reinla je s nami už 60 rokov.

V Nemecku premietali na výročie vzniku filmového Winnetoua jeho zreštaurovanú verziu YouTube

obe postavy sa však zrodili oveľa skôr. Prvýkrát sa s nimi čitatelia stretli v roku 1893, keď vyšiel prvý diel knižnej série Winnetou. Príbehy o náčelníkovi kmeňa Apačov Winnetuovi a zálesákovi Old Shatterhandovi celosvetovo preslávili nemeckého spisovateľa Karla Maya. Napriek tomu, že pred napísaním románu nebol v Spojených štátoch a neskôr precestoval kus sveta, jeho najznámejšie diela sa i naďalej odohrávali na divokom západe. V niektorých však nazriete aj za jeho hranice. 

Najslávnejšou filmovou sériou inšpirovanou mayovkami je práve Winnetou I. – III. z rokov 1963 až 1965, ktorým predchádzal Poklad na Striebornom jazere.  Hoci je Winnetou I. z hľadiska deja prvým príbehom, s Pierrom Briceom a Lexom Barkerom ako pokrvnými bratmi Winnetouom a Old Shatterhandom sa po prvýkrát stretávame už v Poklade na Striebornom jazere. Ich príbehy sa stali ikonami westernových filmov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite