Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký bol Napoleon?

.martin Horička .kultúra

Tak ako samotný Napoleon Bonaparte, aj nový veľkofilm o francúzskom cisárovi dopláca na svoje prehnané ambície.

Aký bol Napoleon? wikipedia Bitka pri Wagrame. 6. júla 1809

nie je veľa historických osobností, ktorých meno by bolo tak univerzálne známe, ako je to v prípade Napoleona. Poznáme ho všetci, učia sa o ňom deti v škole, jeho meno prerástlo s kultúrou, každý vie, čo to znamená, ak niekto má „napoleonský komplex“.

Obraz prvého francúzskeho cisára je deformovaný nánosmi mýtov a ľudových legiend, ktoré počas dvoch storočí skutočného muža za nimi takmer celkom pochovali. Film Napoleon od Ridleyho Scotta, veterána svetovej kinematografie, sa týchto nánosov nezbavuje, skôr k ním pridáva svoje vlastné.

komplikovaná osobnosť

Aký teda bol Napoleon? Nie je to jednoduchá otázka. Prvý francúzsky cisár bol typ človeka, o ktorého charaktere by sa dalo písať a aj sa píše množstvo hrubých kníh.

Dejiny, ako je dobre známe, majú zmysel pre iróniu, a tak sa tým najznámejším atribútom Napoleona stala jeho „nízka“ výška. Od toho je odvodený aj známy „napoleonský komplex“. Tento mýtus sa medzi ľuďmi tak zaužíval, že sa traduje dodnes. Je to však úplný nezmysel. Napoleon meral podľa dochovaných záznamov zhruba 1,68 až 1,7 metra, vo svojej dobe tak patril medzi nadpriemer. Ľudia boli v minulosti o dosť nižší, na čo zabúdajú často aj historici; len za posledných sto rokov sme narástli zhruba o 10 cm. Na tom, že sa stal Napoleon symbolom nízkeho zakomplexovaného muža, sa podpísala predovšetkým britská propaganda a rôzne dobové karikatúry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite