Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 11. – 12. november

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list...aj tak je to všetko iba rock’n'roll!

plan.art: Víkendový TO DO list 11. – 12. november

kam do galérie:

mesiac fotografie 

Začal sa Mesiac fotografie, celý jeho program si môžete prejsť na webovej stránke festivalu.

plan.art pre tento víkend vyberá opäť niekoľko výstav

archív skrytých významov: Pavel Dias, Tibor Huszár, Karina Golisová 

Výstava Archív skrytých významov predstavuje vybrané polohy česko-slovenskej dokumentárnej fotografie prostredníctvom tvorby zástupcov a zástupkyne troch generácií: Pavla Diasa (1938 –  2021), Tibora Huszára (1951 –  2013) a Kariny Golisovej (1997).

V centre záujmu týchto autorov a autorky je človek nielen ako samostatne mysliace a konajúce indivíduum, ale aj ako súčasť rôznych sociálnych skupín a kolektívov, človek účastný na písaní malých a veľkých dejín.

Autori a autorka programovo využívajú výrazové možnosti analógovej, zväčša čiernobielej fotografie. Tá podčiarkuje nielen ich vážnosť spojenú s historickým záznamom a archívny charakter, no zároveň zdôrazňuje pominuteľnosť zachyteného a toho, čo na fotografii ostáva neprítomné, nezachytiteľné. Robia tak v odlišných historických momentoch a s rozdielnym prístupom k špecifickým otázkam dokumentárnej fotografie ako takej.

Ich zábery aktívne vstupujú do formovania kolektívneho podvedomia a kultúrnej pamäti, no ich autorský vklad ostáva pritom neodškriepiteľný. Dias a Huszár patria medzi fotografické superstars, ich cykly zachytávajúce významné udalosti a (nielen) politické elity sú dobre známe a vysoko hodnotené. Dias vyhľadáva naratívne celky a detaily zachytenia udalosti v jej premenlivej dynamike. Huszár vsádza na výrazovú silu portrétovaných ľudí, častokrát z radov marginalizovaných skupín. Golisovej zábery rovesníkov*čok z umeleckej komunity zas majú charakter intímneho rozhovoru. Cítiť z nich tichý protest proti požiadavkám a rýchlosti doby, v ktorej vznikajú.

kde: GMB - Pálffyho palác

bratislavský disent - V sieti Štátnej bezpečnosti 

Históriu odporu proti komunistickému režimu v období normalizácie (1969 – 1989) písali stovky odvážnych osobností, ktoré sa nebáli vystúpiť otvorene a verejne proti zdanlivo všemocnému režimu. Príbehy mnohých je možné rekonštruovať aj vďaka materiálom z bývalých spravodajských a bezpečnostných zložiek. Tie nám zároveň ukazujú neraz obludnú perzekučnú mašinériu a represívne metódy režimu, ktorými si vynucoval od občanov poslušnosť a ktoré mu pomáhali ovládať a kontrolovať obyvateľstvo viac než štyridsať rokov.

Dostupné sú dokumenty Charty 77 bojujúcej za dodržiavanie ľudských práv, máme informácie o kultúrnych happeningoch a prezentáciách umelcov stojacich mimo štruktúr povolených režimom. V nemalej miere poznáme aj životné príbehy ľudí, ktorí sa dokázali postaviť režimu a viedli aktivity slovenského disentu. Pri podrobnejšom spracovaní témy však z hlbín archívov a spomienok aktérov vystupujú aj nové príbehy a ich doteraz málo známi hrdinovia, ktorí si za svoje postoje zaslúžia rešpekt a uznanie spoločnosti a ktorých mapovanie je jedným z dlhov slovenskej ponovembrovej historiografie.

Ústav pamäti národa na vystavených paneloch približuje niektorých aktérov bratislavského disentu z prostredia kultúry, výtvarného umenia, tvorcov performancií, alternatívnej hudby, divadla a kresťanského disentu. Výber fotografií je vytvorený z dokumentov Štátnej bezpečnosti uložených v Archíve Ústavu pamäti národa alebo priamo z osobných archívov disidentov.

kde: Galéria Slovenskej výtvarnej únie / Umelka

václav Havel – Lou Reed. Nepravděpodobný příběh nepravděpodobného setkání 

Knihovna Václava Havla organizuje výstavu „o jednom malém okamžiku na přelomu velkých dějin. Lou Reed poprvé navštívil Prahu v dubnu 1990, aby pořídil interview s Václavem Havlem pro časopis Rolling Stone. Při té příležitosti odehrál dnes již legendární koncert v tehdejším Ústředí lidové umělecké výroby, dnešním sídle Divadla X10. Po více než třiatřiceti letech se oba aktéři rozhovoru vracejí na místo činu ve fotografiích a dobových dokumentech.“

kde: Divadlo X10, Charvátova 39, Praha

kedy: vždy od 18.30 až do začiatku predstavenia a po jeho skončení, počas osláv 17. novembra vstup už od 12.00

kam do divadla:

slzy Janka Borodáča: Kramerová vs. Kramer 

Inscenácia divadelného zoskupenia Slzy Janka Borodáča je inšpirovaná románom Averyho Cormana, známeho najmä svojou hollywoodskou filmovou adaptáciou. Ikonický príbeh o zlyhaní partnerského vzťahu a rodičovstve inscenátorom slúži ako platforma pre skúmanie týchto tém z pohľadu súčasnosti. To, čo sa v 70. rokoch zdalo netradičné a spoločensky šokujúce, je dnes bežná, každodenná skutočnosť. Inscenácia vznikla z potreby mapovať zmeny v chápaní a podobe dnešnej rodiny či partnerstva oproti tzv. tradičným a podporovať snahu o redefinovanie rodiny vzhľadom na súčasnosť.

Autor predlohy: A. Corman, réžia a adaptácia: J. Rázusová

kde: A4 - priestor súčasnej kultúry

kedy: sobota, 11. novembra o 20:00

městské divadlo Zlín: Špína 

Ak ste si už boli pozrieť inscenáciu hry Bélu Pintéra Špina v Činohre SND (r. J. Luterán) a zaujala vás, môžete si teraz zájsť do Zlína pozrieť si Špinu ešte raz a to v réžii Patrika Lančariča.  Urobte si výlet na Moravu za hrou maďarského autora naštudovanú slovenským režisérom.

„Keď som si prvýkrát prečítal túto hru, nasýtenú prvkami modernej balady, folklóru, irónie a krutého humoru, bol som ako uhranutý. Zasiahol ma silný príbeh a tiež nádherná divadelnosť, ktorá ho nesie v náruči. Po konzultácii s autorom sme dej zasadili na Moravu a som presvedčený, že sme vďaka tomu dosiahli podobnú autenticitu akú má hra v pôvodných maďarských reáliách,“  uviedol P. Lančarič,  z hry vybral aj úryvok: „Ten, kdo je milován méně, nikdy přesně neví, proč ho druzí milují „méně“. Obviňuje z toho nespravedlnost světa nebo necitlivost lidí, i když ve skutečnosti je na vině nerozvinutost jeho emoční inteligence; všichni se mu vyhýbají pro jeho sobectví a omezenost. A že se mu skutečně vyhýbají… Neradi se s ním dávají do řeči. Být nemilován jsou pekelná muka. Jeho pohled se zúží, zuby se zatnou, ruce sevřou v pěst. V takových chvílích je nejnebezpečnější. Ten, jenž je milován méně.“ (Béla Píntér)

kde: Městské divadlo Zlín

kedy: sobota, 11. novembra o 19.00

čítanie (nielen) o divadle: 

michaela Mojžišová, Dáša Čiripová: Obrazy Romea Castellucciho 

Monografia ponúka odbornú štúdiu tvorby talianskeho divadelníka Romea Castellucciho, výrazného predstaviteľa európskej divadelnej avantgardy, považovaného za jedného z najkontroveznejšch ale aj najinšpiratívnejších tvorcov činoherného, operného a fyzického divadla. Kniha približuje formovanie režisérovej špeciálnej divadelnej poetiky prostredníctvom emblematickýh inscenii operného a hudobného divadla najnovšej etapy jeho tvorby.

rudolf Sloboda: Britva 

Autobiograficky ladený román brilantného fabulátora ponára čitateľa do mladomanželského sveta, do ktorého rušivo zasahujú spoločenské problémy. Hlavný protagonista Daniel sa pokúša preniknúť k snom a túžbam svojej manželky, no namiesto toho sa od nej čoraz viac a viac vzďaľuje, až sa začne topiť v bezvýznamnej žiarlivosti. Vyvoláva v ňom vážne krízy, je mu na ťarchu, no zároveň ju v sebe neustále podporuje, komunikuje s ňou, žije s ňou.

kino:

tintoretto - Rebel v Benátkach 

Umelecký dokument pripomína nedávnych 500 rokov od narodenia geniálneho benátskeho rodákaa jedného z najväčších mien talianskej renesancie, ktorý úplne zmenil beh dejín umenia.

Ako povedal David Bowie: „Prvá rocková hviezda svojho druhu“ – alebo ako ho popísal Jean Paul Sartre: „Prvý filmový režisér v histórii“.

Hlas herečky Heleny Bonham Carter približuje maliarov nespútaný život a jeho impozantné dielo i súperenie s ďalšími slávnymi umelcami svojej doby ako Tizian či Veronese. Snímka tiež odhaľuje, ako sa do Tintorettovej tvorby premietla morová rana, ktorá slávne mesto zasiahla uprostred umelcovho najsilnejšieho obdobia.

Syn farbiara (z talianskeho Tintore, odtiaľ jeho pseudonym Tintoretto), je jediným z veľkých renesančných maliarov, ktorý na rozdiel od iných velikánov a rivalov svojej doby, Tiziana a Veroneseho, neopustil Benátky ani počas zúriaceho moru, ba čo viac, práve počas veľkej epidémie vytvoril svoje najvýznamnejšie dielo, cyklus v Scuola Grande di San Rocco. Iba Tintoretto sa v tej dobe mohol pochváliť tým, že namaľoval všetky diela v jednom paláci.

Vo filme sa ponoríte do mesta na lagúne 16. storočia, a to hlavne do zákutí, ktoré najviac uchovávajú spomienky na slávneho umelca – od Štátneho archívu k Dóžovmu palácu, kostolu sv. Rocca a jeho dielni, kde tvoril od mladosti až do smrti a v ktorých pracovali aj jeho deti Domenico a Marietta. Vo filme účinkuje aj režisér Peter Greenaway.

kde: Kino Nostalgia, Bratislava

kedy: sobota, 11. novembra o 18.00

z gauča:

tár (SkyShowtime) 

Film, ktorý chcete vidieť hneď znova po tom ako skončia titulky. Brilantná Cate Blanchett ako dirigentka Lydia Tár. Svet klasickej hudby v celej kráse, intrigách. Ego, moc a vášeň. Všetko fatálne.

exhibition on Screen (DAFilms) 

Séria Exhibition on Screen je priekopníkom v oblasti filmov o umení skrz exkluzívne prístupy na výstavy a do umeleckých archívov po celom svete. Zárukou kvality cyklu je renomovaný režisér Phil Grabsky, ktorý so svojou produkčnou spoločnosťou Seventh Art Productions sériu založil a dodnes produkčne dohliada na všetky tituly. Celkom 13 z nich aj priamo režíroval a rovnaký počet filmov má režijne na svedomí David Bickerstaff. Sériu začal v roku 2012 priamy prenos z výstavy Leonarda da Vinciho v Národnej galérii v Londýne, odvtedy séria priniesla ďalších 29 filmov a bola premietaná v kinách viac ako 66 krajín sveta.

za všetky vyberáme film Hopper – americká love story (r. P. Grabsky) 

Edward Hopper patrí k najuznávanejším americkým umelcom z pohľadu kritikov aj širokej verejnosti. Jeho osobité zachytenie bežného amerického života ovplyvnilo obrovské množstvo maliarov, fotografov, hudobníkov aj filmových tvorcov (napríklad Mark Rothko, Banksy, Alfred Hitchcock alebo David Lynch). Kto ale naozaj bol tento pravdepodobne najinšpiratívnejší americký umelec všetkých čias?

festival:

festival slobody 

Ústav pamäti národa organizuje už XIII. ročník Festivalu slobody, ktorý potrvá symbolicky do 17. novembra. Program multižánrového festivalu tvoria viaceré podujatia pre verejnosť – medzinárodná filmová prehliadka, diskusie, výstavy, divadelné predstavenie, koncerty, Dni otvorených dverí Archívu Ústavu pamäti národa a podujatie Víkend zatvorených hraníc. Všetky informácie a program nájdete aj u nás.

čo počúvať:

phil Shoenfelt & David Babka - Shapeshifter 

Phil Shoenfelt je spisovateľ a hudobník, ktorý sa usadil v Prahe, hrává s kapelou Southern Cross, v Bratislave sme ho minulý rok počuli na sólovom koncerte, a hráva i vo dvojici s gitaristom Davidom Babkom (The Plastic People Of The Universe), s ktorým urobil aj album Shapeshifter, je návratom k starším skladbám v nových aranžmánoch a vytvára tak zaujímavú retrospektívu. Nahrávané štýlom „live in studio“.

velvet Goldmine OST 

6. novembra pred 25-mi rokmi mal premiéru film Toda Hynesa Velvet Goldmine, pripomínajúci éru glam rocku, začínajúcej éry punku a dvojicu Iggy Pop a David Bowie. Famózne kino a boží soundtrack. Ako sa hovorí v úvode filmu - aj keď je to vymyslený príbeh, pustite si to nahlas!

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite