Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radosť .týždňa: Tieň vetra

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Knihy sú neodmysliteľnou súčasťou jesene. Nielen kvôli sychravým dňom stráveným doma s knihou v ruke, ale aj kvôli tomu, že v tomto období sa koná náš najznámejší knižný veľtrh. Nový diel rubriky prinášajúcej tipy na veci, ktoré robia náš život krajším, preto venujem jednému románu. Jeho témou nie je nič iné ako láska k literatúre.

Radosť .týždňa: Tieň vetra

tieň vetra od španielskeho spisovateľa Carlosa Ruiza Zafóna sa ku mne dostal v maturitnom ročníku. Naša španielčinárka prišla na hodinu s kopou kníh, položila ju na lavicu, nech si ju poposúvame. Každý si mal vybrať jednu, ktorú si prečíta. Nakoniec časť kníh doputovala až ku mne. Väčšina mi bola neznáma, a tak som sa pustila do prieskumu. Keď učiteľka pochopila, že to nebude náhodný výber, ale poctivé prečítanie každej anotácie, pristúpila ku mne. Z kôpky vybrala jednu knihu a podala mi ju so slovami, že táto sa mi bude páčiť. Mala pravdu. 

A tak ako hlavný hrdina románu Daniel Sempere, aj ja som sa ku knihe dostala náhodou a zamilovala si ju. Tá Danielova však nebola od učiteľky, ale náhodne si ju vybral na Cintoríne zabudnutých kníh, kam ho v roku 1945 priviedol otec, majiteľ antikvariátu. Cintorín je knižnicou, o ktorej vie len niekoľko vyvolených. Nájdete v nej knihy, z ktorých sa zachovali posledné exempláre, aj tie, na ktoré sa časom zabudlo. Šťastlivci, ktorí smú vstúpiť dovnútra, si môžu vybrať knihu, aby ona a jej autor neupadli do zabudnutia. Knihy totiž žijú večne, ak sú čítané. Ak existuje jediný človek, ktorý si ich pamätá. A presne tak sa dostane Danielovi do rúk román Tieň vetra od neznámeho spisovateľa Juliána Caraxa. Chlapca román natoľko nadchol, že sa rozhodol pátrať po osude jeho autora.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite