Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Beatles opäť spolu

.marian Jaslovský .universal Music .kultúra

Umelá inteligencia už vie bravúrne reštaurovať poškodené nahrávky. Aj v roku 2023 tak môžeme počuť úplne novú skladbu od Beatles.

Beatles opäť spolu Universal Music/BRUCE MCBROOM & APPLE CORPS LTD

dôkazom je aj nahrávka, ktorú John Lennon v roku 1970 nahral na magnetofónovú kazetu ako hrubé demo s vlastným klavírnym sprievodom a ktorá dostala, s prispením pozostalých Beatles, dokonalú a úplne autentickú podobu. Ide o najnovší singel Now And Then.

Po spevákovej smrti sa ostatní členovia kapely pokúsili pieseň dokončiť, keď v roku 1995 pracovali na „posmrtnej“ skladbe Free As A Bird. Vtedajšia technológia však zreštaurovať hlas v tomto prípade neumožňovala – klavír bol príliš silno nad spevom. 

Tím expertov, ktorý pracoval pod vedením režiséra Petera Jacksona na úspešnom dokumente The Beatles: Get Back, dokázal minulý rok spev dostatočne oddeliť od klavíra, vyčistiť a dal tak možnosť Paulovi McCartneymu a Ringovi Starrovi dokončiť singel do vybrúsenej podoby. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite