Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Mašínovci, život v metre aj deti zo skúmavky

.martin Papšo .kultúra .film

Ak komunisti niekoho označili za zločinca, je slušný predpoklad, že dotyčný človek si zaslúži uznanie. Do kín sa práve dostal film o bratoch Mašínovcoch, ktorí presne zodpovedajú uvedenému popisu. A nie je to žiadna historická nuda.

Filmy .týždňa: Mašínovci, život v metre aj deti zo skúmavky PUNKCHART FILMS Nikita Tiščenko a Viktorij a Mac v dokumentárnej dráme režisérov Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka Svetloplachosť.

námet ako z akčného trháku, a pritom sa to všetko naozaj stalo. Americký blockbuster môžu do istej miery pripomínať aj ďalšie dva filmy, o ktorých dnes bude reč. Prvý z nich sa odohráva v metre, kde sa ľudia skrývajú pred hrôzami vojny, ako to vídame v apokalyptických sci-fi. Bohužiaľ, aj v tomto prípade je to skutočnosť a navyše veľmi čerstvá – z charkovského metra. 

Posledný z dnešných filmov je z blízkej budúcnosti, kde takmer všetko ovláda umelá inteligencia. Nie je však hrozbou, ako nás strašia v sci-fi filmoch. Naopak, všemožne pomáha a aj tehotenstvo môže byť pohodlné a úplne bezstarostné. 

film týždňa: Svetloplachosť 

Stanice metra zvyknú bývať plné ľudí, ale len na nevyhnutný čas prepravy. Charkovské metro sa tiež zaplnilo množstvom ľudí, ale z úplne iného dôvodu. Na niekoľko mesiacov sa stalo bezpečným úkrytom pred vojnou, ktorá zúrila v meste nad nimi. Dvanásťročný Niki tu trávi celé dni potulovaním sa po opustených vagónoch, hoci by sa rád hral hore na svetle. Nový impulz do nudného čakania na lepšie časy prináša Vika, veselé dievča, s ktorým sa Niki rýchlo skamaráti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite