Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milan Lasica nám posiela list po jesennom vetre

.samuel Ivančák .kultúra

Bohatá mozaika životného diela Milana Lasicu dostáva nikým netušený nový diel a o to silnejšie na nás zapôsobí.

Milan Lasica nám posiela list po jesennom vetre

„spomeň si, ak si zabudol, že v živote vždy všetko príde, príde, príde. Nečakane,“ napísal Milan Lasica v jednom zo svojich textov. Presne tak nás zasiahol jeho odchod – rýchly a nečakaný, v júli 2021. Milan Lasica však nebol doma iba na divadelných doskách, pretože v posledných rokoch svojho života čoraz viac dokazoval, že ako spevák sa možno cíti ešte o trochu lepšie.

básnenie

Sám to napokon potvrdil a postupne potvrdzoval už od spoločných čias s Júliusom Satinským. Piesne a hudba boli odjakživa súčasťou ich vystúpení a programov. V neskoršom pôsobení s Jarom Filipom vznikli štyri nezabudnuteľné albumy, medzi inými aj najznámejší Bolo nás jedenásť (1981), ktorý čas zaradil medzi to najlepšie, čo v slovenskej populárnej hudbe kedy vzniklo. Práve jeho živé spracovanie pod vedením Michala Kaščáka priviedlo Milana Lasicu aj pred vyše desaťtisícový dav na festivale Pohoda, kde si spolu s ním spievalo aj celé a najmä mladé publikum. Vyše dvadsať rokov strávil aj pravidelným hosťovaním s orchestrom Bratislava Hot Serenaders. 

Projekt Básnenie, z ktorého sa nám dnes na svetlo sveta dostáva jeho prvá ukážka, vznikol ešte v roku 2020. Prvým impulzom sa stalo nahrávanie piesne Predstavujem si krajinu, ktorá bola venovaná spomienke na novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Táto blízka a bezprostredná skúsenosť s profesionalitou, s akou vtedy Milan Lasica pristúpil k nahrávaniu, zapôsobila na autora projektu Mareka Kučeru veľmi silným dojmom: „Svoj part prišiel nahrať dva dni po svojich osemdesiatych narodeninách. Fascinovalo ma, ako pristupuje k práci. Nestrácal čas. Žiadne zbytočné reči. Šiel priamo na vec. Od momentu, ako sme ho vyzdvihli pred domom a ako opustil nahrávacie štúdio, ubehlo 23 minút. Mal som možnosť byť v štúdiu s viacerými česko-slovenskými hudobníkmi, ale ani jeden z nich nepracoval takto expresne.“

„Zhruba mesiac po zverejnení piesne som mu zavolal znovu a povedal mu, že by som s ním naďalej rád spolupracoval,“ pokračuje. „Pousmial sa. Vedel som, že má rád poéziu a preto som mu navrhol: ,Pán Lasica, čo keby sme, tentokrát, zhudobnili Vám blízke básne, ktoré by ste následne naspievali?“ - „Povyberajte ich a potom sa mi ozvite,“ odvetil Lasica a zložil telefón. Od toho momentu som intenzívne chodil po knižniciach, antikvariátoch, kníhkupectvách... a pátral po vhodných básňach.“  Práve to robí projekt Básnenie o to výnimočnejším. Mnohé texty Milana Lasicu rokmi doslova zľudoveli a tvoria pevný základ legendárnych piesní. Počuť ho však spievať ním vybranú poéziu slovenských autorov sme však doteraz šancu nemali.

list do vetra

Z pätnástich vybraných básní sa napokon na album dostalo jedenásť. O ich zhudobnenie sa výnimočným spôsobom postarala dvojica hudobníkov Robert Pospiš a Martin Sillay. Celé nahrávanie, ktoré prebehlo v apríli a máji 2021, bolo na základe gentlemanskej dohody s Milanom Lasicom utajené. Aj pozostalá rodina sa o tomto projekte dozvedela až po jeho smrti. Na verejnosť sa dostáva až dnes.

„Píšem Vám tento list do jesenného temna, aby ste neplakali do tichej noci pre mňa,“ sú úvodné slová básne List do vetra, ktorej autorom je Miroslav Válek. „Je to zhudobnený list, ktorý tu Milan Lasica zanechal pre svojich blízkych, priateľov, kolegov a všetkých tých, ktorí ho mali radi, a nestihli sa s ním v júli 2021 rozlúčiť.“, hovorí o piesni Marek Kučera. Po hudobnej aj interpretačnej stránke sa v prípade Milana Lasicu stretávame s celkom novým výrazom. Mnohých zaručene prekvapí. Určite nikto nemohol tušiť, čo o pár mesiacov po nahratí skladby príde, možno to cítil iba sám Milan Lasica, čo na sile a obsahu jeho výpovede iba dodáva na sile a emócii, ktorá zasiahne každého.

Materiál tohto nového a zároveň posledného Lasicovho albumu bol kompletne audiovizuálne zaznamenaný a stal sa spolu s vybranými básňami základným stavebným prvkom projektu Básnenie. Projektu, v ktorom jeho hlavný protagonista cez poéziu slovenských autorov s úprimným vedomím vlastnej pominuteľnosti reflektuje svoj život. List do vetra sa tak stáva úvodom do veľmi silnej a osobnej výpovede Milana Lasicu a tak, ako bol a ostáva výnimočným on sám, Básnenie nebude vôbec iným.

Silnú atmosféru piesne dopĺňa aj videoklip so záznamom z nahrávania, no tiež s účasťou ľudí najbližšieho rodinného aj pracovného prostredia Milana Lasicu: „Všetkých sme pozvali do priestoru nahrávacieho štúdia, v ktorom album vznikal.

Tam sme im jeho List osobne odovzdali. Za tými, ktorí nemohli prísť na Slovensko, sme vycestovali do Prahy, Brna, Třebíče... Nakrúcali sme deväť dní. Bolo to jedno z najemotívnejších točení, aké som doposiaľ zažil.“, hovorí autor projektu. S prvou ukážkou z projektu Básnenie sa súčasne začína aj crowfundingová kampaň na podporu realizácie celého projektu. V priebehu budúceho roka sa dočká dvoch špeciálnych formátov – vyjde ako kniha s CD a tiež ako vinylová platňa s meniteľným obalom albumu. Na realizáciu projektu však môžete prispieť aj ľubovoľnou sumou. 

„Od samého začiatku Básnenia som cítil, že pracujeme s niečím, čo v sebe nesie silu spájať. Obzvlášť v týchto časoch, kedy sa vzďaľujeme, stránime a uzatvárame do svojich bublín, by sme sa o to mohli aspoň pokúsiť. Neviem, čo všetko nám zajtrajšky prinesú, ale prajem si, aby Básnenie v tomto duchu pokračovalo a naďalej spájalo umenie a ľudí,“ uzatvára Marek Kučera.

Projekt Básnenie môžete podporiť tu.

Web: www.basnenie.com

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite