Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Film Svetloplachosť je svedectvom o tom, že deti dokážu zostať deťmi i počas vojny

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Dokážete si predstaviť, že by ste boli niekoľko mesiacov zatvorení v podzemí, kým na povrchu by prebiehalo ostreľovanie? Presne takto žijú ľudia v charkovskom metre. Prostredníctvom filmu Svetloplachosť a jeho dvoch hlavných detských hrdinov spoznáte ich život uprostred vojny.

Film Svetloplachosť je svedectvom o tom, že deti dokážu zostať deťmi i počas vojny punkchart films

charkovská stanica metra sa stala bezpečným prístavom pre približne tisícpäťsto ľudí, ktorí v nej našli úkryt pred zúriacou vojnou. Vyjsť von pre nich znamená riskovať vlastný život. A tak žijú mesiace bez slnečného svetla, v žiare neónových svietidiel.

Presne tu sa prvýkrát stretávame s dvanásťročným Nikitom a jeho rodinou. Rodičia si oňho robia starosti, pretože im chradne pred očami. Sám sa túla po opustených nástupištiach a vagónoch. Zmení sa to, keď stretne o rok mladšiu Viki. Deti sa skamarátia a postupne opúšťajú pochmúrny svet plný dospeláckych problémov, aby aspoň na chvíľu mohli uniknúť do bezstarostného sveta fantázie.

Snímka Svetloplachosť režisérskej dvojice Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka, ktorí boli zároveň autormi námetu, scenáristami (spolu s Marekom Leščákom), kameramanmi a strihačmi (spolu s Martinom Pigom), získala na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach cenou Europa Cinemas Label. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite