Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sci-fi film z našich končín už nie je iba sci-fi!

.tereza Kravecová .kultúra

Detektívna zápletka, špeciálne efekty hollywoodskych kvalít, námet ako z najnovšej asimovky: nie, nejde o pochabý nápad z hláv čerstvých absolventov filmovej školy.

Sci-fi film z našich končín už nie je iba sci-fi! cinemax

na novinke Bod obnovy (2023) sa pracovalo dlhé roky, aby nakoniec získala svoj konečný, vcelku podarený výzor. Debutový film českého režiséra Roberta Hloza prináša jemný závan (ale v skutočnosti víchor) nádeje, že so žánrom, akým je práve sci-fi, sa dá pracovať aj v krajine, kde si aj napriek dlhým šesťdesiatim rokom od jeho najslávnejšej éry stále najviac ctíme iba hlavného priekopníka: Karla Zemana.

Bod obnovy však so Zemanovými štylisticky vycibrenými filmami častokrát kombinovanými s animovaným fikčným svetom nemá spoločné asi nič. Dá sa ale jednoducho priradiť k dnešným americkým titulom – a to je už čo povedať! Kebyže predstaviteľov hlavných hrdinov vymeníte za fanúšikovsky vďačnejšie tváre (nebudeme si klamať, predsa len by Brad Pitt zvládol nalákať do kín o kus viac ľudí), ani si neuvedomíte, že ide o snímku, ktorá potrebovala zozbierať neuveriteľné množstvo koproducentov, aby vôbec vznikla. 

A hoci premietacie sály nemusia pôsobiť ako sardinkáreň, stále aspoň napĺňa nami len ťažko uveriteľný a pradávno zatratený cieľ: natočiť snímku s atribútmi moderných vysokorozpočtových blockbusterov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite