Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gerbocová & Gerboc: Už len týždeň

.marian Jaslovský .kultúra

Už len do soboty budúceho týždňa máte možnosť navštíviť unikátnu výstavu manželov Gerbocovcov Locus Solus v Station Contemporary Art Gallery, Gustáva Malého 2 oproti petržalskej stanici (web na konci článku).

Gerbocová & Gerboc: Už len týždeň Boris Németh

po prvýkrát sa spolu ocitli podmanivé obrazy Martina Gerboca a textilné objekty či tapisérie Beáty Gerbocovej. 

Autori napísali:

Priestor galérie, reprezentujúci divadelné zákulisie, je koncipovaný podľa princípu Rousselovho Locus Solus, kde každý z vystavených predmetov je k tomu susednému vo vzájomných logicky ale nevysloviteľne vystavaných vzťahoch. Priestor, zatemnený čiernou farbou, tvorí obskurnú divadelnú mizanscénu so svetlami na statívoch, „divadelnými“ kostýmami, maľbami a reprodukovanou hudbou, dôležitou súčasťou atmosféry. 

Po prekročení brány galérie sa tak dostávame na odvrátenú, statickú stranu scény, pokrytú kulisami a káblami elektrorozvodov. Výstava nie je priamym komentárom románu Raymonda Roussela: pre väčšinu divákov by sa v takom prípade jej zmysel stal nečitateľným. Je koncipovaná ako jeho fragment, ako dôkaz nepredvídateľnosti myslenia, rôznosmernosti čítania a záhady, ktorú nie je možné rozlúštiť. Ako čas, ktorý dospel k definitíve.

martin Gerboc

absolvent Vysokej školy výtvarných umení, Bratislava (1990-1996), štúdiá na S. R. University of Pennsylvania, USA (1992-1993), College of Design, Kolding, Dánsko (1995, postrgraduál 1997), doktorát na VŠVU, Bratislava (2001-2004), rezidenčné pobyty v Cité Internationale des Arts, Paríž, Francúzsko (1998, 2002, 2006, 2014). Je autorom niekoľkých publikovaných kníh filozofických esejí a esejí o maľbe, ktoré vyšli v Čechách a na Slovensku. Niekoľko rokov učí na Akadémii výtvarných umení v Prahe.

beata Gerbocová

Študovala na Škole umeleckého priemyslu v Kremnici odbor rytectvo, po jej ukončení nastúpila na VŠVU, do ateliéru Voľnej textilnej tvorby (1995 – 2001). Po ôsmich rokoch práce asistentky na Katedre textilu, pracovala ako interiérová dizajnérka v Škode Mladá Boleslav (2009 – 2013). Na Katedru textilu VŠVU sa opäť vrátila a začala sa venovať vyučovaciemu predmetu Digitálne žakárové tkanie.

https://www.stationgallery.sk

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite