Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cenu anasoft litera 2023 získala Soňa Uriková za knihu Dôvod na radosť

.anasoft Litera .kultúra

V stredu 25. októbra 2023 sme sa dozvedeli meno laureátky 18. ročníka prestížnej slovenskej literárnej ceny za pôvodnú prózu Anasoft litera. Získala ju Soňa Uriková za zbierku poviedok Dôvod na radosť z vydavateľstva KK Bagala.

Cenu anasoft litera 2023 získala Soňa Uriková za knihu Dôvod na radosť anasoft litera

laureátku vybrala spomedzi 123 hodnotených pôvodných slovenských prozaických kníh päťčlenná odborná porota, ktorú tento rok tvorili žurnalistka Denisa Ballová, literárna vedkyňa a vysokoškolská pedagogička Zuzana Bariaková, básnik, prozaik, prekladateľ, autor kníh pre deti Petr Borkovec, literárna vedkyňa a publicistka Magdalena Bystrzak a prekladateľka a editorka Renáta Deáková. 

Porota ocenila, že „v poviedkach Sone Urikovej obsiahnutých v zbierke Dôvod na radosť sa veľa naznačuje a málo exponuje. Autorka má schopnosť vnímavo pozorovať, pre jej prózy je príznačný zmysel pre detail a originálna práca s metaforou. Urikovej hrdinky nie sú exaltované, reflektujú realitu s odstupom a nadhľadom – mohli by sa aj radovať, len sa im ‚už akosi odnechcelo ‘. Sedem poviedok je plných civilnej rezignácie a miestami irónie či jemného humoru, a to napriek trpkému poznaniu, že svet je občas ľahostajný.“   

Autorka vo svojej zbierke próz načrtáva obrazy vzťahov medzi rodičmi a deťmi či starými rodičmi a vnúčatami. Postavy neraz hľadajú svoju ľudskú hodnotu, vybočujú z preferovanej normy a ocitajú sa v rozporuplných životných situáciách. Ako prezradila v rozhovore pre literárny magazín Rozum: „Už z názvu knihy je jasné, že ma zaujíma, čo mojim postavám môže spôsobiť radosť — či skôr čo im ju môže skaliť. V dobe často prehnaného pozitivizmu chcem ukázať, že byť realistom sa stále oplatí najviac.“

Soňa Uriková vyštudovala scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU. V roku 2015 jej vyšla debutová zbierka poviedok Živé ploty (KK Bagala), v roku 2020 kniha pre deti Jašo na jarmoku (ahaslovakia) a v minulý rok ocenená zbierka poviedok Dôvod na radosť (KK Bagala). Bola organizátorkou literárneho projektu Medziriadky, v súčasnosti vedie workshopy kreatívneho písania, býva porotkyňou v literárnych súťažiach, prispieva do rozhlasu, časopisov či knižných antológií.

Laureátka ceny Anasoft litera 2023, Soňa Uriková, získala cenu honorovanú sumou 10 000 eur a zároveň hmotnú cenu – betónovú zarážku od českého štúdia fakticky. 

Okrem hlavného ocenenia bola opäť udelená aj Cena čitateľov a čitateliek Anasoft litera, ktorú tento rok získal Dušo Martinčok za jeho knihu Niekto sa nájde z vydavateľstva Zrejme. Podľa slov porotkyne Zuzany Bariakovej: „Je to kniha o nesamozrejmej blízkosti v našich životoch, o tom, aké nesamozrejmé sú priateľské väzby, aké ťažké je niekoho nájsť a je dobré, keď nájdeme niekoho s veľkým „N“, kto sa za tým zámenom skrýva. Rozprávanie je citlivé a citové, ale vždy je tenká hranica medzi tým, aby to nebolo patetické, aby to nebolo vydieračské a myslíme si, že v tejto knihe sa to podarilo udržať. Je to kniha, kde vidieť veľkú túžbu vyjsť z vlastnej osamelosti, čo je vlastne aj veľká téma slovenskej literatúry, respektíve tých textov, ktoré sme mali možnosť si prečítať.“ 

Kniha Niekto sa nájde je prozaickým debutom Duša Martinčoka, ktorý v súčasnosti pracuje pre Súdny dvor EÚ ako právnik lingvista. Okrem toho vytvoril komunitný projekt Susedia na dvore, ktorý ho priviedol k priateľstvám so staršími ľuďmi. S kamarátkami a kamarátmi založil občianske združenie Zrejme a viedol medzigeneračný festival Old’s cool Bratislava. S manželom žije v Bruseli.

V ocenenej knihe Niekto sa nájde je desať príbehov o ľuďoch žijúcich v jednej bratislavskej bytovke. „Chcel som napísať knihu o tom, že sa navzájom potrebujeme, hoci sme presvedčení, že to tak nie je,“ povedal Dušo Martinčok v rozhovore pre portál Knihy na dosah. Podľa neho si „myslíme, že si vystačíme sami, staviame si vysoké múry, reálne aj obrazné. A potom príde napríklad pandémia alebo sa na štvrtom pokazí práčka a vytopí celý dom. To, že sme všetci prepojení nie je klišé. Prostredie bytového domu je výborným pozadím, na ktorom sa to dá ilustrovať.“

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. V prípade, že v ostatnom ročníku literárnej ceny nebola niektorá próza v zozname hodnotených kníh, je automaticky zaradená do zoznamu nasledovného roka. 

Generálnym partnerom ceny Anasoft litera je softvérová spoločnosť ANASOFT. Sprievodné podujatia literárnej ceny podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Ďakujeme za podporu aj ďalším partnerom a mediálnym partnerom. 

Záznam online streamu z udeľovania cien Anasoft litera 2023 je dostupný na YouTube kanáli literárnej ceny Anasoft litera a na jej facebookovej stránke.

Krátke životopisy poroty si môžete prečítať na tejto stránke.

Zoznam laureátok a laureátov ceny Anasoft litera.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite