Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vo filme: Dráma z ukrajinského metra, Mašínovci aj temný horor

.juraj Malíček .rado Macko .martin Papšo .kultúra

V poslednej októbrovej epizóde .týždňa vo filme si predstavíme slovenskú novinku odohrávajúcu sa v prostredí ukrajinského metra. Bratia Mašínovci od susedov nám ukážu, ako treba pristupovať ku komunistom. A necháme sa nielen vystrašiť, ale aj poučiť príbehom o strašidelnej indickej entite. Ťaživé témy vybalansujeme rodinným filmom o hovoriacom plyšovom medvedíkovi. Filmové novinky predstaví tradične silná zostava: Juraj Malíček a Martin Papšo.

 VOLUME 4 (premiéry 26. októbra)

Bratia (Bratři, réžia: Tomáš Mašín)

Historická dráma o bratoch Mašínovcoch, ktorí sa za ranného komunizmu prestrieľali na Západ. Režíruje Tomáš Mašín, ktorý je vzdialená rodina ústrednej dvojice.

Démon vo mne (It Lives Inside, réžia: Bishal Dutta)

Sam je tínedžerka, ktorá sa zúfalo snaží zapadnúť do kolektívu a trápi sa kvôli svojmu indickému pôvodu. Jej najlepšia kamarátka Tamira so sebou stále nosí uzavretý prázdny pohár. Raz sa pohádajú a Sam jej pohár rozbije, čím uvoľní prastarú démonickú entitu, ktorá sa živí osamelosťou svojich obetí. Prepadá sa do desivých ilúzii a až keď príjme svoj pôvod, bude mať šancu sa zachrániť.

Svetloplachosť (réžia: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík)

Slovenský kandidát na Oscara. Uvedený bol na festivale v Benátkach a získal tam ocenenie Europa Cinema Label. Hybrid – fiktívny príbeh natočený v reálnych podmienkach. Odohráva sa v charkovskom metre, kde sa schovávajú tisíce ľudí pred vojnou. Svetlo pre nich znamená nebezpečenstvo, preto názov Svetloplachosť. Hlavné postavy sú Niki a Vika, deti, ktoré sa skamarátia a opäť nachádzajú odvahu pocítiť na tvári lúče slnka.

Teddyho Vianoce (Teddybjørnens Jul (tedybjärnensjul) réžia: Andrea Eckerbom)

Nórsky rodinný film o hovoriacom plyšovom medvedíkovi, ktorý bude prinášať radosť na Vianoce.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.juraj Malíček .rado Macko .martin Papšo .kultúra
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite