Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmové a seriálové tipy: Piargy, Pozlátený vek aj snaha zmieriť sa so smrťou otca

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Tohtotýždňová ponuka vás zoberie na cestu do minulosti. Môžete navštíviť medzivojnovú slovenskú dedinu, okúsiť 80. roky 19. storočia s prepychovými róbami a ekonomickým rozkvetom či sledovať ako jedna rodina vytvorí z malého obchodu impérium.

Filmové a seriálové tipy: Piargy, Pozlátený vek aj snaha zmieriť sa so smrťou otca pexels

 Netflix

piargy – 25. október 

Snímka režiséra Iva Trajkova vás prenesie na slovenskú dedinu v medzivojnovom období. Mladá Juliša sa vydala za statkárovho syna, ale záujem o ňu ako o ženu prejavuje aj svokor. Milostný trojuholník spustí lavínu udalostí, ktoré majú fatálne dôsledky pre všetkých.

Oceňovaný film natočený podľa rovnomennej Švantnerovej novely sa snaží zobrazovať dedinčanov so všetkými ich cnosťami a neresťami. Hlavnú trojicu stvárňujú Judit Pecháček, Daniel Fischer a Attila Mokos. Po ich boku sa predstavia Lucia Siposová, Jana Oľhová, Jana Kvatniková a Marián Geišberg.

tore – 27. október

Dvadsaťsedemročný Tore prišiel pri nehode o najdôležitejšiu osobu vo svojom živote – o otca. Celé dni trávi v pohrebnom ústave, ktorý prišiel o šéfa, a flirtuje s novým kvetinárom. Po nociach sa oddáva alkoholu, sexu a drogám.

Robí všetko pre to, aby aspoň na chvíľu zabudol na bolesť a smútok. Jeho okolie sa však obáva, aby nedoplatil na svoje úniky z reality. Podarí sa Toremu zmieriť s otcovou stratou, kým nezájde priďaleko?

Minisériu o vyrovnávaní sa so smrťou blízkeho a o snahe uniknúť realite režírovala Erika Calmeyer. Scenár vytvoril William Spetz, ktorého uvidíte aj ako predstaviteľa hlavného hrdinu. V snímke hrajú aj Sanna Sundqvist, Hannes Fohlin, Peter Haber a Karin Bertling.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite