Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A máme, čo sme chceli je príbehom jednej rodiny aj rozpadu Československa

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Varchalovci čakajú pred banskobystrickým kostolom, aby pokrstili posledné dieťa z ich rodu narodené v Československu. Peter, otec maličkej Zuzky, sa však neukáže a k obradu nedôjde.

A máme, čo sme chceli je príbehom jednej rodiny aj rozpadu Československa B PRODUCTION

rodina ho netrpezlivo očakáva. Keď príde, nesie so sebou spis dokazujúci, že jeho otec Daniel spolupracoval s ŠtB. Rozdelí sa spolu s republikou aj ich rodina?

Film je kronikou 31. decembra 1992, ktorý sa do dejín zapísal ako posledný deň Československej republiky. Pre rodinu Varchalovcov to bol deň zúčtovania s minulosťou. Tá po rokoch vyplávala na povrch a rozprúdila vášne. Dávid počas toho, ako ho syn konfrontoval s jeho spisom dosvedčujúcim spoluprácu s ŠtB, dostal infarkt. Z nemocnice nemal žiaden vplyv na diskusie doma, a tak nemohol rodine povedať svoju verziu príbehu. Jeho najbližší vrátane dlhoročného priateľa sú konfrontovaní minulosťou. Zmietaní hnevom, nedôverou a odsudzovaním, no aj láskou, lojalitou a nedôverou k pravosti informácií z tých čias analyzujú minulosť.

Svedkom toho všetkého je aj kanadská študentka Charlie, ktorú so sebou priniesol Dávidov najmladší syn Michal. Tá je z veľkej časti pozorovateľkou diania. Zároveň sa sama snaží pochopiť situáciu, prečo sa jedna malá krajina delí na dve ešte menšie, ako to môže prebiehať takto pokojne a prečo je spolupráca s tajnou službou vnímaná ako niečo zlé a nesprávne. Stáva sa z nej pomôcka pre zahraničných divákov, ktorí neovládajú československé dejiny, a preto prichádzajú o kontext. Charlie sa pýta niektoré otázky namiesto nich a pomáha im zorientovať sa.

S hustnúcou atmosférou v byte sa odkrývajú udalosti z minulosti, ktoré pomaly prepisujú rodinnú históriu. Zároveň zaznieva jasné varovanie, že papier znesie veľa a nie všetko, čo je napísané, je pravdivé. Záznamy sa dajú falšovať, ako aj doplniť či ukrátiť o isté udalosti, prípadne ich jemne pozmeniť, aby odzrkadľovali naše požiadavky. To, čo zdá byť pravdou, ňou nemusí byť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite