Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako vykrádať hroby 101

.tereza Kravecová .kultúra

Pod Chimérou si už pradávno nepredstavujeme iba bájnu postavu gréckej mytológie: ide o prelud, niečo neskutočné či klamlivé. Naivné hľadanie čohosi dávno strateného je špecificky ľudskou zaslepenou túžbou, ktorej sa nevie väčšina z nás vzdať.

Ako vykrádať hroby 101 youtube Záber z traileru

v rovnomennom filme z roku 2023 sa režisérka Alice Rohrwacher venuje tejto téme prostredníctvom moderného (a samozrejme ilegálneho) vykrádania hrobov – nenechajte sa  však oklamať, nejde o žiaden dobrodružný film s hudobným sprievodom Johna Williamsa. 

V Chimére spoznávame prvky bohémskeho Jakubiska v pomyselnej kombinácii so scenárom existenciálneho Charlieho Kaufmanna: napriek značne zvláštne pôsobiacej predstave, ako by takáto spolupráca mohla vyzerať, sa ju talianskej režisérke podarilo naplniť a privlastniť si ju, vďaka čomu sa jej najnovšia snímka radí medzi formálne aj obsahovo najzaujímavejšie tituly tohto roka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite