Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Ruská okupácia, vyháňanie diabla aj kráľova milenka

.martin Papšo .kultúra .film

Niektorí členovia budúcej vlády sú Rusmi doslova unesení a nijako to neskrývajú. Je to milá tradícia. Rusi uniesli a skrývali predstaviteľov našej vládnej moci aj v roku 1968. Môžete si o tom teraz pozrieť nový film v kine.

Filmy .týždňa: Ruská okupácia, vyháňanie diabla aj kráľova milenka CONTINENTAL FILM Záber z českej historickej drámy Muž, ktorý stál v ceste režiséra Petra Nikolaeva.

je to historická dráma o tvrdohlavom politikovi, ktorý ako jediný odmietol podpísať dokument schvaľujúci návštevu spriatelených armád. Filmových noviniek bolo, samozrejme, viac. Všetky sa pozerajú nejakým spôsobom do minulosti a spája ich téma vyháňania. Vyhnať treba ruských okupantov z krajiny, prostitútku z kráľovského dvora aj diabla z duše. Niečo pôjde ľahšie, inde je zlo poriadne zažraté, prípadne sa opakovane vracia.

film týždňa: Muž, ktorý stál v ceste

Pražská jar je v plnom prúde, ľudia túžia po väčšej slobode, a tak socializmus nasadzuje masku s ľudskejšou tvárou. Naši komunisti si naivne myslia, že im to v Moskve len tak prejde. Keď si nedajú povedať podobrotky, nastupujú tanky. Aby boli Rusi v zahraničí za pekných, snažia sa donútiť predstaviteľov československej štátnej moci podpísať súhlas s bratskou pomocou. Niektorí súhlasia hneď, iní sa nechajú prehovárať. Len jeden tvrdohlavo odmieta.

Ešte nestihli vychladnúť premietačky z dokumentárneho filmu o Dubčekovi a už je v nich založený Muž, ktorý stál v ceste. Rozpráva príbeh lekára a politika Františka Kriegela, ktorý ako jediný odmietol podpísať Moskovský protokol napriek tomu, že ho to mohlo stáť život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite