Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blíži sa sviatok hudby. Nalaďte sa s .týždňom na „jazzáky“ už teraz

.samuel Ivančák .kultúra

48. ročník tohtoročných Bratislavských jazzových dní po roku znova a šťastne dopĺňa mozaiku svojej bohatej histórie. Len máločo u nás vytrvalo tú najdôležitejšiu skúšku časom, ktorá dáva za pravdu, že kvalita vydrží aj tie náročnejšie časy. Nedávna pandémia covidu je toho dôkazom.

Blíži sa sviatok hudby. Nalaďte sa s .týždňom na „jazzáky“ už teraz

festival sa zapísal hrubými písmenami do histórie slovenského kultúrneho diania a najmä hlboko do duší tisícov fanúšikov, ktorým v priebehu dlhej histórie priniesol tie svetové mená najväčšieho cvengu. Na festivaly sa väčšinou chodieva kvôli atmosfére, no v prípade BJD je to atmosféra podporená vynikajúcou hudbou a to ich robí výnimočnými.

Hrdý nositeľ jazzovej tradície a spoluzakladateľ festivalu Peter Lipa okrem svojej vlastnej tvorby dokazuje azda to najlepšie, čo môže v prípade umelca existovať – a to, že sa iba nespomína na „staré zlaté časy“. Zameriava sa na to, čo nás má zaujímať najviac – na prítomnosť. Živú, iskrivú a mimoriadne príťažlivú. Dvojnásobne to platí pre blížiaci sa ročník festivalu, ktorého drvivú väčšinu účinkujúcich tvorí mladá krv americkej, britskej aj domácej jazzovej scény. Najdôležitejším je však fakt, že nikto z nich neostáva povesti jazzu nič dlžný – a to je dobre, tak to má byť. Pomyselné hranice žánru posúvajú každý svojím smerom. Podľa svojho vkusu, názoru aj citu. A svoju skúšku predvedú pred slovenským publikom medzi 20. a 22. októbrom v A4 Studio na Trnavskej ceste 39. Hlavným partnerom sa stala Slovenská sporiteľňa. Tradičnú prehliadku mladých talentov môžete stihnúť ešte 19. októbra v klube Jazztikot a zažiť tak jedných z budúcoročných účinkujúcich.

nalaďte sa na jazzáky už teraz

Úvodný, piatkový večer otvorí slovenské zoskupenie Hip-zz. Sú víťazmi Pódia mladých talentov Nadácie SPP minulého roku. Ešte predtým však presvedčili svojím inštrumentálnym výkonom v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Spájajú mix pestrých žánrov ako jazz, hip-hop a urban music.

Druhou hviezdou piatkového večera je britský klavirista, spevák a skladateľ Reuben James. Je súčasným reprezentantom prieniku jazzu, soulu a urban music. Jeho talent si povšimla aj Joni Mitchell, ktorú netreba zvlášť predstavovať. Skvelo groovujúca kapela a jeho nežný soulový hlas tvoria zaujímavú symbiózu. 

Piatkovú trojicu zavŕši kapela s úderným názvom The Comet is Coming. Tá stojí na ústrednom hráčovi Shabaka Hutching, bravúrnom hráčovi na saxofón a klarinet. Trio v zostave saxofón, bicie a klávesy mieša jazz a funk s elektronickou hudbou a psychedelickým rockom. Výsledkom je pestrofarebný mix súčasného prístupu a úcty k tradíciám. Skupina funguje už desať rokov a za svoj za debutový album Channel The Spirits boli v roku 2016 nominovaný na Mercury Prize.

Sobotný večer otvorí domáca skupina domácich hudobníkov Triple Jump. Skúsený multižánrový gitarista a skladateľ Michal Bugala sa spojil s pozoruhodnými mladými hudobníkmi. Na bicích budeme počuť Davida Hodeka a rytmickú sekciu dopĺňa objav aktuálnej domácej scény – Richard Csino. Spájajú prvky jazzu, fusion aj popu.  

Druhou účinkujúcou sobotného pódia je Lakecia Benjamin Phoeninix. Je to výnimočná americká saxofonistka s mimoriadnym portfóliom. Pred svojou úspešnou sólovou kariérou vystupovala a nahrávala s celým radom hviezd, ako Harry Belafonte, Anita Baker, Stevie Wonder, Duke Ellington Orchestra, Gregory Porter, The Roots, Count Basie Orchestra, Alicia Keys, Macy Gray, Kool & The Gang a Clark Terry. V januári tohto roku vydala album Phoenix a vďaka svojmu talentu, kreativite a dokonalej technike sa dostala nielen na titulky magazínov Downbeat a Jazzwise, ale hlavne medzi svetovú jazzovú špičku. 

Vrcholom sobotného večera sa stane Kamaal Williams. V jeho hudbe nájdeme rôznorodé inšpirácie - elektronickú hudbu, americké nahrávky zo šesťdesiatych rokov, skrátka všetko, s čím sa hudobníci v multikultúrnom Londýne stretávali. Začínal ako bubeník, no už niekoľko rokov sú jeho doménou klávesy, ktoré ovláda majstrovským spôsobom. Na jeho koncertoch dostáva veľa priestoru improvizácia, ale napriek početným vplyvom nepochybne ide o plnokrvný jazz. Ostatne, presvedčí nás o tom sám.

Keďže je svet hudby nekonečný, Jazzáky si svoje hranice tiež nekladú. Úvodu posledného koncertného večera sa zhostí domáce zoskupenie Slovak Nuevo Quinteto. Tvoria ho piati známi slovenskí umelci, ktorí sa rozhodli venovať dielam majstra, ktorý vo svojich kompozíciách originálnym spôsobom skĺbil svet tanga s klasickou hudbou – Astora Piazollu. Debutovali na BHS v roku 2021 pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. Bezpochyby prispejú k mohutnej hudobnej klenbe tohto ročníka. 

Svetovú produkciu odprezentuje aj americký trubkár, skladateľ, producent a spevák Theo Croker. Bol nominovaný na ceny Grammy a Echo. Od roku 2007 vydal sedem albumov, na aktuálnom Love Quantum z roku 2022 hosťujú hviezdy ako Jill Scott, Jamila Woods, a Wyclef Jean. Je zbehlý v klasických štýloch swing, be-bop a akustický jazz, hrával aj v bigbande, no jeho hudba odhaľuje aj lásku k plnokrvnému funku, soulu, salse a k hip-hopu, skrátka, ku groove. Jeho život, kariéru, a miesto trvalého pobytu zmenilo stretnutie s Dee Dee Bridgewater, ktorá produkovala jeho tretí album Afro Physicist. Album vystrelil Crokera do prvej jazzovej ligy, v ktorej skladá, nahráva a koncertuje doteraz. 

Bodkou za tohtoročnými Jazzákmi sa stane zoskupenie anglických hudobníčok a hudobníkov Kokoroko. Skupina na čele s trúbkarkou Sheilou Maurice-Gray mixuje gospelovú hudbu západnej Afriky s jazzom a zvukmi tanečnej scény. Je to nespútanosť, živelnosť, muzikalita a neodolateľný zvuk, ktorý reprezentuje korene aj budúcnosť jazzu. Ide o jedinečný, typický londýnsky sound, do ktorej každý člen prináša svoje vlastné, pestrofarebné hudobné vplyvy. Spoločným menovateľom je láska k afrobeatu a highlife. Dominantou je rytmika. Vďaka výrazným singlom získala desiatky miliónov prehratí na Youtube a Spotify, čo je bezpochyby súčasným ukazovateľom úspešnosti. V roku 2020 vyhrala ako najlepšia kapela Urban Music Awards a súčasne prvýkrát koncertovala aj v ikonickej Royal Albert Hall.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite