Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Dystópia, ktorá sa už deje

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Žadanov Internát je románom v štýle „na ceste“. Namiesto beatnického putovania za vlastnou realizáciou či rebelskej vzbury proti konformnému prostrediu tu ide o holú existenciu. Vojna je už taká – ideály sú na smiech ako luxusný tovar, jediným záujmom je nezomrieť.

Knižnica .týždňa: Dystópia, ktorá sa už deje Serhij Žadan: Internát. Preložil Ondrej Hubinský. Absynt 2023

práve sa formuje iný jazyk 

Ukrajinský básnik, prozaik, performer a spoluzakladateľ punkovej kapely sa svojimi aktivitami zaradil medzi angažovaných autorov. Kým pri niektorých spisovateľoch môže byť takéto označenie varovaním i výčitkou, Žadanova angažovanosť bola a je nevyhnutná, oprávnená a autentická. Už od roku 2014 sa stal  hlasným kritikom ruskej anexie Krymu.  Nebál sa poukázať na nečinnosť Západu vo vzťahu k vojne prebiehajúcej na európskom kontinente. 

Žadan s priateľmi organizoval charitatívne projekty na Donbase. Po ruskej agresii vo februári 2022 je ešte aktívnejší. Zaznamenáva cesty po Charkove, apeluje na podporu nemocníc a na sociálnych sieťach dokumentuje praktickú pomoc obetiam agresie. Svojmu publiku pripomína, že o tejto vojne sa bude veľa písať a spievať. „Myslím si, že to bude úplne iný jazyk – formuje sa dnes, každý deň a po celej krajine.”

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite