Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jonovi Fossemu priniesli jeho diela o všednosti nielen čitateľov, ale aj Nobelovu cenu

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Včera sa celý svet dozvedel meno tohtoročného laureáta Nobelovej ceny za literatúru. Toto prestížne ocenenie získal Jon Fosse za „jeho inovatívne hry a prózu, ktoré dali hlas nevysloviteľnému“. Jeho dielam dominujú motívy nerozhodnosti a všednosti bežných dní. Je preto namieste položiť si otázku, čím môže byť všednosť jedinečná.

Jonovi Fossemu priniesli jeho diela o všednosti nielen čitateľov, ale aj Nobelovu cenu sita/Gunn Berit Wiik / Strilen /NTB Scanpix via AP

fosse je všestranným spisovateľom, v ktorého diele nájdete divadelné hry, poéziu, prózu, eseje a dokonca literatúru pre deti. Šesťdesiatštyriročný spisovateľ je vo svoje domovine druhým najhranejším prozaikom – hneď po Henrikovi Ibsenovi. Zároveň mu patrí titul najhranejšieho európskeho dramatika. Vytvoril viac ako 40 drám, ktoré sú preložené do desiatok jazykov vrátane slovenčiny. A teraz sa stal štvrtým Nórom, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru.

na hranici tisícročí 

Fosseho literárne diela môžeme rozdeliť na dve obdobia. Oddeľuje ich rok 2000 a vydanie románu Ráno a večer. Prvú z nich charakterizovala téma medziľudských vzťahov a rodiny. Debutant z roku 1983 (román Červená, čierna) v druhej fáze svojej tvorby koketoval s existencializmom, pohyboval sa na prahu života a smrti. Do niektorých svojich diel vniesol aj prvky mystiky.

Pre všetky jeho diela je typický minimalizmus. Texty sú ukrátené o nič nevypovedajúcu výplň, čím autor ešte viac podčiarkuje to, čo sa svojím dielom snaží povedať. Dráma nezriedka obsahuje rytmiku a štruktúry príznačné pre poéziu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite