Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Všetci ľudia budú bratia poodhaľuje skutočnú tvár Alexandra Dubčeka

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Jednou z kontroverzných postáv našich dejín je Alexander Dubček. Dodnes si mnohí ľudia kladú otázku, či bol hrdinom alebo zbabelcom. Ako sám vravieval, bol človekom ako každý iný. Bol životný príbeh lídra Pražskej jari naozaj taký obyčajný? Začal sa písať v Uhrovci, na rovnakom mieste, kde sa narodil aj Ľudovít Štúr.

Všetci ľudia budú bratia poodhaľuje skutočnú tvár Alexandra Dubčeka YouTube

dubček pochádzal z rodiny utopistov, ktorá obetovala všetko budovaniu komunizmu, vidine šťastného života, ktorý tento režim sľuboval. Jeho rodičia opustili Československo, aby v Rusku pomáhali budovať zriadenie, ktorého ideám sami verili. Nový život začali v Kirgizsku. Na mieste, kde sa hovorilo mnohými jazykmi a žilo tradíciami mnohých národov. Všetci však žili vo viere, že sa podieľajú na budovaní lepšieho sveta – pre seba, svoje deti a ďalšie generácie. Z toho obdobia sa zachovala fáma, že malý Alexander sa na somárovi stratil v púšti a bol niekoľko dní nezvestný.

Rodina žila v Rusku aj v Spojených štátoch, no nakoniec sa vrátila do vlasti. Vtedy mal ich najmladší syn Saša sedemnásť rokov. Nikto netušil, kým sa o niekoľko rokov stane. Vyučil sa za sústružníka, vstúpil do Komunistickej strany Slovenska a v období SNP sa spolu s bratom pridal k partizánom. Po vojne sa začala jeho politická kariéra v Ústrednom výbore KSS. 

Dotiahol to až na najvyššie miesta v strane. Prvým tajomníkom ÚV KSČ sa stal 5. januára 1968, krátko po decembrovej návšteve Brežneva v Československu. Ten poznal Dubčeka zo štúdií v Moskve a oslovoval ho familiárne Saša. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite