Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Dobrák Dubček, nezmar Stallone aj české sci-fi

.martin Papšo .kultúra .film

Stallone aj Dubček sa proti ruskej presile neraz ukázali ako skutoční hrdinovia. Ak aj nie v realite, tak určite ako súčasť fiktívnych príbehov. Aktuálne máme možnosť vidieť ich oboch v kine. A ten pohľad nie je vždy práve lichotivý.

Filmy .týždňa: Dobrák Dubček, nezmar Stallone aj české sci-fi PPRESSFOTO FILM EXPANDED Záber z filmu Všetci ľudia budú bratia režiséra a scenáristu Roberta Kirchhoffa.

prvý naďalej rozdáva údery v akčnom filme, ale už ich je pomenej a radšej necháva priestor na realizáciu mladším. Druhý je objektom dokumentárneho filmu, ktorý mapuje jeho život a analyzuje jeho osobnosť. Okrem toho sa môžeme presvedčiť, ako dopadol pokus o ambiciózne české sci-fi. Premiéru mala aj dráma o izraelskej premiérke Golde Meirovej, ale o nej si pár slov povieme až niekedy nabudúce.

film týždňa: Všetci ľudia budú bratia

Ruské tanky ľúbia výlety na cudzie územia. Raz sa takto vybrali aj do Československa, aby súdruhom pokazili ilúziu o socializme s ľudskou tvárou. Tvárou tej ľudskej tváre bol Alexander Dubček a dokument Všetci ľudia budú bratia nakúka za bustu populárneho politika. Začíname v Kirgizsku, kam sa rodičia s malým Alexandrom vybrali pomáhať v rámci akcie Interhelpo. Následne sa cez kombináciu archívnych záberov, rozhovorov, svedectiev súčasníkov či skúmania historikov postupne zoznámime s dôležitými udalosťami jeho života. Niektorí ho považujú za hrdinu, iní za zbabelca. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite