Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 23. - 24. September

.mariana Jaremková .kultúra

Zvuková inštalácia NAVE, festival [fjúžn], Konvergencie či divadelný Samson. To je len ochutnávka toho, čo môžete zažiť v kultúre cez víkend. Tohtotýždňový TO DO list pre vás pripravil plan.art.

plan.art: Víkendový TO DO list 23. - 24. September mark lanegan

kam do galérie:

nAVE 

Galéria Rudolfinum bude už iba tento víkend miestom jedinečného meditatívneho zážitku. Hudobník, producent a výtvarník BRIAN ENO pripravil pre jej priestory zvukovú inštaláciu NAVE. Hudba tu komunikuje s objektom Jiřího Příhodu a vytvára zážitkovú kombináciu vizuálneho a zvukového. 

Prečítajte si viac na plan.art na tomto odkaze.

kde: Alšovo nábř. 12, Praha

kedy: ut - ne - 10.00 - 18.00 (vo štvrtok do 20.00)

architektúra 58-89 / Dramatický príbeh českého povojnového staviteľstva 

Autorská audiovizuálna inštalácia Vladimira 518, Ondřeja Anděru a Davida Vrbíka originálnym spôsobom pracuje s dobovými fotografiami či 3D modelmi kľúčových povojnových stavieb realizovaných na území niekdajšieho Československa. Vladimír 518 zaujal výpravnou a dnes už kultovou sériou kníh Kmeny a neskôr knihou Architektura 58-89, na ktorú výstava nadväzuje. Dvojzväzková, takmer 1400-stranová kniha okrem iných dôležitých aspektov spracováva tému zložitých premien, ktoré viedli od medzivojnového funkcionalizmu k doktríne socialistického realizmu, vďaka neskoršiemu politickému uvoľneniu k medzinárodnému štýlu a neskorému modernizmu, brutalizmu, high-tech, postmodernizmu a k následnému vyústeniu v neominimalizmus v 90. rokoch 20. storočia.

„Drtivá většina takzvané komunistické architektury nemá co do formální stránky s touto ideologií mnoho společného, přesto na ní dodnes ulpívá nános negativních emocí a neporozumění. Dlouhodobě se bohužel nedaří najít zdravý vztah k této dnes již historické architektuře, proto z ulic našich měst mizí jedna důležitá stavba za druhou. Pokud se nám jako společnosti nepodaří uchovat alespoň to zbývající z kvalitních staveb začátku druhé poloviny 20. století, vymažeme tak jednou pro vždy kus vlastní historie a kulturní paměti,“ uviedol Vladimir 518.

kde: Vodné kasárne, Átrium, 1. poschodie

kedy: štv: 12:00 - 20:00, pi – ne: 10:00 - 18:00

deň otvorených ateliérov 2023 

Viac ako päťdesiat výtvarníkov z tridsiatich ôsmich ateliérov, päť tvorivých dielní a dvanásť výstav v rámci Bratislavského kraja sprístupní svoje tvorivé priestory v Modre, Budmericiach, Šenkviciach, Viničnom, Pezinku, Limbachu, Svätom Jure, Bratislave, Rovinke, Stupave, v Malackách, v Kuchyni a v Rohožníku. Online mapu si môžete pozrieť tu.

kedy: sobota 23.9. od 10:00 do 21:00

maison Gainsbourg 

Dom za pomaľovaným múrom na parížskej adrese 5 bis rue Verneuil je už viac ako 30 rokov doslova pútnickým miestom. Býval, hýril, ale najmä tvoril tu Serge Gainsbourg. Iba pred niekoľkými dňami boli jeho priestory otvorené pre verejnosť. Charlotte Gainsbourg dlho váhala, či tento privátny priestor, ktorý uchovávala v stave v akom ho spevák pred 32 rokmi navždy opustil,  sprístupniť a urobiť verejným. Napokon sa dom na legendárnej adrese stal múzeom, ktorý nielen pripomína Serga Gainsbourga, ale predstavuje jeho neverejnú, nemedializovanú tvár. 

Priestormi návštevníkov sprevádza okrem charakteristickej vône Gitanes aj zvuková stopa. V jednotlivých častiach Charlotte rozpráva svoje spomienky  naviazané na dané miesto.  Na dvoch poschodiach je tu viac ako 25 000 artefaktov vrátane Muža s kapustovou hlavou od Clauda Lalanna, pôvodného rukopisu La  Marseillaise od Rougeta de Lisle a dokonca aj La Chasse aux Papillons od  Salvadora Dalího. Okrem súkromných priestorov Gainsbourgovho bytu je otvorené aj samostatné múzeum s množstvom ďalších artefaktov, nechýba obchod a samozrejme aj Gainsbarre - cez deň kaviareň, v noci piano bar. „Dúfam, že ponúknem verejnosti jedinečný zážitok, ktorý možno ponúkne nový pohľad na jeho tvorbu. Zážitok, ak je to možné, hodný toho, čo nám zanechal,“ uviedla Charlotte Gainsbourg. 

kde: 5 bis Rue de Verneuil a 14 Rue de Verneuil, Paríž

Vstupenky je potrebné rezervovať online.

…a už v sobotu si môžete zájsť do V-éčka na večer nazvaný Melody pour Serge et Jane, venovaný Sergovi Gainsbourgovi a jeho múze Jane Birkin. Večer bude moderovať Michal Havran. Vystúpia napr. Robert Pospiš, Martin Sillay, Vlado Janček, Mirka Partlová, Roman Harvan, Gabo Jonáš a mnohí ďalší.

Program:18:00 – 20:10 premietanie filmu Joanna Sfara Serge Gainsbourg (heroický život)20:30 – 21:15 Koncert jazzové a popové verzie21:30 – 22:15 Koncert pop a rockové verzie22:30 – 23:15 Koncert rockové a reggae verzie23:30 – 01:30 Jam Session Special Gainsbourg

…možno zaznie aj jedna z najkrajších rozchodových pesničiek - Je suis venu te dire que je m'en vais / Prišiel som ti povedať, že odchádzam

kam na ďalšie koncerty:

katarzia - predpremiéra albumu Šťastné dieťa 

Katarzia prichádza s akustickým albumom s názvom Šťastné dieťa, ktorý vyjde už v októbri. Tento špeciálny koncert bude niečo ako predpremiéra, na ktorej môžete nové piesne počuť naživo prvý krát. Otvorenosť a empatia sú hodnoty, ktorými sa Katarzia snaží riadiť v živote aj umeleckej tvorbe. Jej texty a hudba tak často vytvárajú obrazy a emócie, ktoré sa prenášajú na poslucháča a každý si v nich môže nájsť kúsok vlastného príbehu.

kde: Pink Whale

kedy: sobota 23.09. o 19:00

kONVERGENCIE

festival Konvergencie má pred sebou záverečné koncerty!

23. septembra:Bratislavská noc komornej hudby, Primaciálny palác16:00 #PosúvameHudbuĎalej18:00 Beneš / Sollima / Ligeti20:00 Britten / Bridge

24. septembra:

11:00 Jobusovky komorne komorné, Primaciálny palác, koncert pre deti a rodičov

19:00 I. van Keulen & R. Brautigam & J. Lupták / Poulenc – Franck – Beethoven, Moyzesova sieň

Záverečným podujatím Konvergencií bude koncert huslistky Isabelle van Keulen a klaviristu Ronalda Brautigama patriacich medzi najinšpirujúcejšie osobnosti sveta klasickej hudby.

Kritika i publikum oceňujú ich repertoárovú všestrannosť, mimoriadnu hudobnú inteligenciu a bezprostrednú muzikalitu. Veľké komorné diela majstrov klasickej hudby – husľové sonáty Césara Francka a Francisa Poulenca doplní v druhej časti záverečného koncertu festivalu Beethovenovo Klavírne trio č. 1 D dur, op. 70, v ktorom sa k výnimočným holandským interpretom pridá violončelista Jozef Lupták.

kam na festival:

festival [fjúžn] 

dáva hlas cudzincom, migrantom a utečencom

prezentuje kultúru a život nových menšín

vytvára príležitosti na stretávanie

ukazuje rozmanitosť Slovenska

scitlivuje verejnosť

búra predsudky

spája

Multižánrový festival je tu až do 29. septembra. Z víkendového programu vyberáme projekciu road movie Moje tiché myšlienky.  Vadym je 25-ročný skladateľ a zvukový inžinier žijúci v Kyjive, ktorý si nutne potrebuje oddýchnuť. Práca snov prichádza práve včas: ak Vadym dokáže vytvoriť nahrávky vzácnych zvukov zvierat z rodného Zakarpatska, získa šancu na lepšiu budúcnosť za Atlantikom v Kanade. Veci sa však skomplikujú, keď jediným vodičom, ktorého na túto prácu nájde, je jeho matka. Podarí sa im prežiť cestu bez toho, aby si úplne zničili vzťah? Dokáže sa Vadymova matka vzdať svojho sna o tom, že sa jej syn ožení, usadí a založí si rodinu? Táto bizarná a dojímavá road movie je celovečerným debutom ukrajinského režiséra Antonia Lukiča.

kde: Nová Cvernovka

kedy: nedeľa 24.9. o 20.00

dIVADELNÁ NITRA 

32. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa už začal, otvorilo ho vystúpenie divadla Stoka - tu si môžete vypočuť rozhovor s Blahom Uhlárom o aktuálnej situácii v Stoke:

https://www.plan.art/plan/drama-plan/blaho-uhlar-nie-som-tvorca-som

vypočujte si aj podcast s riaditeľkou festivalu Divadelná Nitra Darinou Károvou.

divadelná Nitra  potrvá do stredy a z víkendového programu vyberáme:  

Sobota 23. 9.:

sME KRAJINA: príbeh ľudí, priehrady a času 

réžia: Petra Tejnorová

18.00 Divadlo Andreja Bagara v Nitre - Veľká sála

Zvolenské Divadlo J. G. Tajovského a režisérka, autorka a performerka Petra Tejnorová - ich spojením vzniklo dokumentárne divadlo, ktoré nás privedie do obce Slatinka pri Zvolene a priamo na rekonštrukciu rokovania o investičnom zámere výstavby priehrady. Osud Slatinky, vodného diela, ktoré nikdy nevzniklo – osud dediny i riečky –, sa stal synonymom občianskej angažovanosti a zodpovednosti občana za svoje okolie. Inscenácia SME KRAJINA je javisková esej o krajine, ktorej sme súčasťou. Vychádza z rozmanitého dokumentárneho materiálu – z dobových dokumentov, zo záznamov diskusií, spomienok pamätníkov i hercov a prináša silné a smutné svedectvo o našej súčasnej spoločnosti. Vzrušujúce a emocionálne silné divadlo, ktoré sa neodohráva pred nami, ale v nás. 

príjemný ostrov 

Silke Huysmans & Hannes Dereere, CAMPO, Belgicko

20.30  Divadlo Andreja Bagara v Nitre - Štúdio

Originálne duo belgických performerov po prvýkrát na Slovensku! Príjemný ostrov je pôsobivé dokumentárne divadlo o časti sveta, ktorá bola kedysi rajom na zemi. Ostrov Nauru, ktorý leží v Tichom oceáne medzi Austráliou a Havajskými ostrovmi, kedysi volali Príjemným ostrovom. Tento názov dnes vyznieva ironicky – odkedy ho objavili Európania, stal sa z neho postupne vyprahnutý a vyťažený kus zeme už takmer bez vegetácie, osamelý v šírom mori (najbližšia pevnina je vzdialená 300 kilometrov). Nauru je často vnímaný ako podobenstvo o našom súčasnom svete. Tvorcovia Silke Huysmans a Hannes Dereere dostali výnimočné povolenie vstúpiť na ostrov na niekoľko týždňov v lete 2018. V tomto postapokalyptickom prostredí sa snažili zachytiť historické, ekologické a humanitárne vyčerpanie ostrova a tým aj celej našej planéty. Pomocou zvukových a obrazových nahrávok aj telefonických četov tajne zachytených na ich osobných smartfónoch absolvujete „prechádzku“ po ostrove Nauru. Táto jedinečná investigatívna performancia odhaľuje dramatickú minulosť a smutnú prítomnosť ostrova.

Príjemný ostrov je druhou časťou ekologickej trilógie a na tohtoročnej Divadelnej Nitre máte jedinečnú možnosť vidieť aj jej ďalšie dva diely: Z morského dna (Out of the Blue) a Banské príbehy (Mining Stories).

Nedeľa 24. 9.:

z morského dna

Silke Huysmans & Hannes Dereere, CAMPO, Belgicko

18.30  Divadlo Andreja Bagara v Nitre - Veľká sála

Tretia časť ich ekologickej trilógie odkrýva ešte nepreskúmanú a novú oblasť ťažobného priemyslu – hlbokomorskú ťažbu. Zdá sa, že viac vieme o povrchu Mesiaca než o dne oceánu. Na celom svete bolo zmapovaných a preskúmaných iba 10 percent oceánskeho dna. So Silke a Hannesom sa opäť ponoríme do zaujímavej scénickej koláže zvukov, rozhovorov a videoartu. Dielo je pokusom zachytiť potenciálne kľúčový moment v našej histórii, ktorý odhaľuje, aké katastrofálne ekologické následky by takáto ťažba mala pre našu planétu narušením biodverzity dosiaľ neprebádaného hlbokomorského ekosystému.

držať rieku / Holding River 

Eva Priečková, Katarína Poliačiková

16.30 nábrežie rieky Nitra, meeting point: hlavná brána Letného kúpaliska Nitra

Neopakovateľným zážitkom z performancie Držať rieku/Holding River je putovanie k nej a to, že sa koná v prírode – hoci v meste, ale stále v prírode, vonku, v exteriéri. Počas festivalu Divadelná Nitra pôjdeme hľadať prepojenie ľudského tela a prírody na nábrežie rieky Nitra. Eva Priečková a Katarína Poliačiková pokračujú v skúmaní pohybu a jazyka. Vo svojom najnovšom tanečnom projekte umelkyne zisťujú, že rieka je niečo, čo nedokážu podržať. Dá sa však zakúšať, počúvať, prežívať telom. Na brehu, ale i priamo v rieke zažívajú veci, ktoré doteraz nikdy neskúsili.

…a ešte trochu divadla: 

Samson

Autorské performance o hľadaní osudového „Samsona“, o priateľstve, o aktuálnom prežívaní všetkých trápení, radostí, snov a sklamaní. 

Tvorivý tím: V. Malgot a L. Ondrušová

kde: Štúdio 12, Jakubovo nám., Bratislava

kedy: 24. 9. o 19.00 

vypočujte si aj rozhovor s Veronikou Malgot.

čo čítať:

m. Lanegan: Zpívej pozpátku a plač 

Mark Lanegan v nekompromisne napísanej autobiografii hovorí o svojej tvorbe a súčasne rozpráva veľký kus hudobnej histórie, ktorej bol súčasťou a ktorú sám vytváral. Príbeh rockovej hudby v Seattli v 90. rokoch vo všetkých jeho podobách. Hudba, celoživotný boj s depresiami a závislosťou. „Vždycky mě silně fascinovaly zvrácené a podivné věci. Jako čerstvě náctiletý jsem viděl starožitnou fotku muže potetovaného po celém těle a okamžitě jsem se začal sám tetovat jehlou na šití omotanou nití, namáčenou v lahvičce indického inkoustu, kterou jsem ukradl v univerzitním knihkupectví. Byla to neumělá tetování, jako z vězení, ale v okamžiku, kdy jsem uviděl tu fotku, jsem věděl, že jednou jimi budu pokrytý. Když se mi dostala do ruky kniha Williama Burroughse Feťák, bylo mi tehdy jasné, že jednou budu taky závislý na heroinu.“ Intímne, drsné, sebakritické v pohľade do každoddenosti  vášnivého hudobníka a narkomana. Na webe vydavateľa si prečítate okrem iného aj úryvky z recenzií: 

„Kniha se čte jako nějaký zhýralý román Charlese Bukowského. Lanegan v ní přechází od hříchu k hříchu, proklíná ty, kteří mu bránili v hudbě, fetování a záletech, a vypráví hrůzné historky o svých slavných přátelích.“

— Rolling Stone 

„Šokující a brutální autobiografie.“

— The Washington Post 

adding The Blue: Paintings by Chrissie Hynde 

V knihe nájdete takmer 200 plátien spolu s myšlienkami, anekdotami a úvahami líderky skupiny The Pretenders Chrissie Hynde. „Tieto maľby ma prebúdzajú, ukazujú mi život, nútia ma vstať a niečo urobiť.“ píše v sprievodnom slove vizionársky hudobník Brian Eno. Obrazy sú podľa neho „plné života, lásky a objavovania“.  

V knihe si môžete listovať pri počúvaní nového albumu The Pretenders Relentless, ktorý  je dvanástym štúdiovým albumom skupiny.  Ako sa dočítame v prvých kritikách: “Hynde zostáva uctievaným rock and rollovým veteránom, ktorého integrita nebola nikdy spochybnená,” alebo “Hynde nikdy neznela tak úprimne a nekompromisne.“  Relentless je po sólových nahrávkach návratom Chrissie k The Pretenders a aj keď to nie je tak výrazný comeback aký počujeme na albume Iggyho Popa, nachádzame tu Chrissie Hynde stále v skvelej punkrockovej forme. 

…a čo ešte počúvať: 

johan Jóhansson: PRAYER TO THE DYNAMO 

Johan Johansson odišiel predčasne a z jeho pozostalosti teraz vychádza album, na ktorom sú nevydané skladby aj známe kompozície z filmov Sicario a Teória všetkého, ale v upravených aranžmánoch.  A Prayer To The Dynamo je orchestrálne dielo inšpirované Johanssonovou fascináciou technológiou a najmä terénnymi nahrávkami, ktoré urobil vo vodnej elektrárni Ellidaar pri Reykjavíku, a knihou „The Education of Henry Adams“ . Vzniklo na objednávku Winnipegského symfonického orchestra a  znamenalo prelom v jeho kariére. Jóhannsson, vždy fascinovaný  vzťahom k (niekedy zastaranej) technológii, chcel zachytiť pamiatky a zvuky elektrárne. Ako povedal: „Nahrával som zvuky a aj nakrúcal stanicu na čb Super 8, čo vo mne podnietilo myšlienku natočiť krátky film o elektrárni.“ Žiaľ, filmový projekt zostal po jeho smrti v roku 2018 nedokončený, Jóhannssonove poznámky k jeho filmu prirovnávajú elektráreň ku katedrále. Majestátnosť, tajomstvo napokon počujeme aj v hudbe A Prayer to the Dynamo, sláky, dychy podobné chorálom a  to všetko podporené hučiacimi, pulzujúcimi dozvukmi jeho terénnych nahrávok.

 na čo do kina:

carlos: The Santana Journey 

Živelný dokument Carlos ponúka nové rozhovory so Santanom a jeho rodinou spolu s doposiaľ nevidenými archívnymi zábermi, vrátane domácich videonahrávok, ktoré vytvoril sám Santana. Uvidíte záznamy z koncertov aj momentky zo zákulisia.

V piatich rokoch sa v rodnom Mexiku naučil hrať na husle. Ako osemročný objavil celoživotnú lásku ku gitare. V 14 rokoch sa ako pouličný hudobník zdokonalil v hre na gitaru a v štýle vystupovania. Ešte ako teenager založil vlastnú kapelu. V 22 rokoch – tesne pred vydaním svojho prvého slávneho albumu – sa Carlos Santana stal jedným z hlavných objavov legendárneho Woodstocku a 16. augusta 1969 patril medzi headlinerov druhého popoludnia slávneho festivalu. Santana, ktorý je už 50 rokov legendou hudobného priemyslu a desaťkrát získal cenu Grammy, patrí aj naďalej medzi najvýznamnejších muzikantov. Vo svojej tvorbe mieša jazz, blues a mexické mariachi s rockandrollovou energiou. 

sobota 23. 9. -  Cinema City Eurovea, Bratislava o 16:00

šťastný človek 

„Ten skľučujúci pocit, že som v nesprávnom obale je taký intenzívny a bolestivý, že to nemôžem vydržať. Možno by som to dokázal prežiť, ale takýto život by som nenávidel. Naozaj by som ho neznášal. Prežil by som kvôli deťom, ak by som musel. Ale nenávidel by som to,“ hovorí v úvode filmu Marvin Horvat, transrodový muž, ústredná postava snímky, ktorá je nielen o tranzícii, ale najmä o …človeku. Šťastnom. Viac sa dozviete v rozhovore s režisérkou Soňou G. Lutherovou.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Článok si môžete prečítať vďaka našej spolupráci s plan.art. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite