Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Andy Warhol aj strašidelný Poirot v Benátkach

.martin Papšo .kultúra .film

Ak sa radi bojíte a čakať do 30. septembra sa vám nechce, môžete skúsiť nové filmy v kinách. Strachu si užijete do sýtosti. Nielen v typickom žánrovom horore, ale aj v novom príbehu o Poirotovi, ktorý je nezvyčajne strašidelný.

Filmy .týždňa: Andy Warhol aj strašidelný Poirot v Benátkach PPRESSFOTO MAGIC BOX Donald Warhola v pittsburghskom kostole, do ktorého v detstve chodieval jeho strýko Andy. Záber z filmu Andy Warhol: Americký sen.

hororov je v kinách v poslednej dobe naozaj veľa, akoby fikcia opäť predbiehala realitu. Našťastie sa dajú nájsť aj iné žánre. Napríklad dokument o slávnom umelcovi. Bol to síce Američan a jeho rodičia Rusíni, ale vďaka ich rodisku si radi privlastníme trochu z jeho slávy. Nemenej slávny je aj belgický detektív, ktorý sa na dôchodok uchýlil do Benátok. Naivný páchateľ opäť raz spácha zločin v jeho prítomnosti. Na záver sa s partiou trúchliacich mladých ľudí ocitneme v dome na samote. Ideálnej príležitosti na trochu teroru sa ochotne ujme maskovaný útočník. 

film týždňa: Andy Warhol: Americký sen 

Meno Andy Warhol je určite povedomé aj ľudom, ktorí v živote nevkročili do žiadnej galérie. V novom slovenskom dokumente majú príležitosť dozvedieť sa, z akého prostredia pochádzal či aké udalosti a ľudia mali na neho určujúci vplyv. Je to portrét umelca, ktorý skúmal vzťah medzi umením, reklamou a svetom celebrít a dokázal z toho geniálne ťažiť.

Film o Andym rozpráva príbeh plný kontrastov, často veľmi vtipných. Prostredie, z ktorého pochádzali jeho rodičia, verzus kozmopolitný New York. Andy ako utiahnutý a chudorľavý chlapec, ktorý neskôr svojím menom dáva váhu podujatiam, ktorých sa zúčastňuje. Bol veriaci, a pritom gej žijúci bohémskym životom. Kontrast je aj medzi formou dokumentu a jeho farebným objektom. Tvorcovia zvolili úplne štandardný spôsob rozprávania s „hovoriacimi hlavami“, ktoré dopĺňajú archívne zábery.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite